2016. feb 09.

Kezdetben vala a szabad szex

írta: Göbölyös N. László
Kezdetben vala a szabad szex

freelove.jpg

Az őskor bennünk élő képében van egy klisé: vad külsejű férfi vonszol a hajánál fogva egy asszonyt. Christopher Ryan és Cacilda Jethá amerikai kutatók szerint ezt a képet sürgősen el kell felejtenünk, mert mélységesen téves. Kezdetben vala a szex című könyvükben azt írják, hogy a történelem előtti korban férfiak és nők egyenlők voltak! Szabadon szeretkeztek, nem ismerték a féltékenységet, nem firtatták, ki a gyerek apja, mert az egész közösség érzett iránta felelősséget.

A szerzők ezzel az állapottal szembehelyezik a mai állapotokat, a monogámiát, amelyben a házasságok fele tönkremegy, amelyben a szex már nem béke és öröm forrása. Azok a párok, akik együtt maradnak a családi stabilitásért feláldozzák a szexualitást. A könyv azt sugallja, hogy a modern embernek változtatnia kellene a szexet illetően a felfogásán, „toleránsabbnak” kellene lennie a hűséget illetően, vagyis a házastársi „félrelépéseknek” nem kellene szükségképpen váláshoz vezetnie.

„El lehetne képzelni boldog szerelmi kapcsolatokat, amelyekben nincs félelem és féltékenység, amelyben nem kell hazudni és tönkretenni magunkat” – írják a szerzők.

A változtatás minden párnak a saját hajlamai szerint kellene megvalósítani, de ebben segítséget adhatnak azok a kis közösségek, amelyek ma is az ősök szerint élnek. Ilyen a Kínában élő moszuók, a világ egyik utolsó matriarchális közössége, ahol a nők szabadon választhatják meg partnereiket és ahol, ha születik egy gyermek, senkit sem érdekel, hogy ki az apa, mert az asszony családja gondoskodik róla. Valami hasonlóval próbálkoztak a 60-as évek végén a hippi-kommunák is..

A könyvnek érthetően nagy visszhangja van az Egyesült Államokban és erősen megosztotta az amerikai tudományos világot. Társadalmi vitára vélhetően nem kerül sor, ez különösen elképzelhetetlen az elnökválasztás évében, amikor minden jelölt igyekszik a hagyományos család értékeit védeni…

 

Szólj hozzá

történelem szex Társadalom