2016. feb 15.

Händel és Hendrix egy térben

írta: Göbölyös N. László
Händel és Hendrix egy térben

jimialberthall.jpg

A barokk és a pszichedelikus zene, az udvari muzsikálás és Woodstock. Két zenész, aki hazájától távol találta meg az igazi sikert és kiteljesedést, most egymás szomszédságában kapott múzeumot.

Georg Friedrich Händel (1685-1759) a maga korában ugyanolyan újítónak számított, mint több mint 200 évvel később Jimi Hendrix (1942-1970), és mindketten Londonban jutottak művészi pályájuk csúcsára. A Vízizene, a Tűzijáték, a Messiás mellett ugyanolyan része lett azóta a zenei világörökségnek az Are You Experienced? vagy az Electric Ladyland. A sors szeszélye folytán Händel és Hendrix két egymás melletti házban éltek, éppen ezért jött az az ötlet, hogy a barokk mester már meglévő emlékháza mellé tegyék Jimi múzeumát, mi több, arra is van mód, hogy egy jeggyel látogassák a zenerajongók mindkettőt. Az ötlet megvalósításához a minden zenei forradalomra nyitott London kellett.

Február 11-én nyílt meg a Brook Street 23-ban a nagyközönség előtt az a lakás, amelyben Hendrix 1968-69-ben, alkotó tehetsége csúcsán élt angol barátnőjével, Kathy Etchinghammel. A 25-ös számban már 2001-óta működik a Händel-múzeum.

hendrixhaz.jpg

A Jiminek szentel rész látogatói valószínűleg meglepetéssel fedezik fel Händel néhány lemezét. Hendrix akkor vásárolta ezeket, amikor felfedezte, hogy ki volt a híres szomszédja és tudjuk, hogy ő nem ismert műfaji korlátokat. A rekonstruált lakásban természetesen saját zenéjével jobban összhangban álló tárgyak is láthatók: gitárok, pedálok, amelyeket azóta is utánozhatatlan hangeffektusaihoz használt, lemezek olyan kortársaktól, mint a Byrds vagy John Lee Hooker, de megőriztek egy Monopoly-játékot is.

Ez volt Jimi egyetlen igazi otthona. Amikor 1968-ban ideköltözött Kathy-vel, még csak 25 éves volt, és amikor kifizette a 30 fontos heti bérleti díjat, ő maga jegyezte meg, hogy most először van olyan lakása, ahol otthon érzi magát. Ebben minden bizonnyal nagy szerepe volt Kathy-nek, akivel három évig éltek együtt, számos híres darabjának, köztük a Foxy Lady-nek és az 1983…-nek is múzsája volt, és szakításuk után is közeli barátok maradtak.

kathy.jpg

A Händel and Hendrix múzeum Händel lakrészének meghosszabbításával jött létre. A pompázatos szobákat, ahol a nagy zeneszerző 40 évig élt, már régen helyrehozták. Hendrixnek is volt emléktáblája 1997-től a szomszédos ház falán, és rajongók kis csapata gyakran megállt előtte. Ez adta a múzeum létrehozásának ötletét. 2,4 millió fontba és kétévi munkába került a restaurálása, amelyben Kathy is részt vett, valamint a két lakás közötti átjáró megépítése. A források felét a Händel-múzeum gyűjtötte össze, a másik felét a Jimi családja által létrehozott Hendrix Heritage Fund, amely a muzsikus művészi öröksége felett hivatott őrködni.

London eddig is megkerülhetetlen zarándokhely volt minden zeneimádó számára. Mos egy újabb állomással bővült az ő „El Caminójuk”.

Szólj hozzá

London Zene Nagy-Britannia Jimi Hendrix Händel