2016. feb 17.

A Holdat Theiának köszönhetjük

írta: Göbölyös N. László
A Holdat Theiának köszönhetjük

holdutkozes_william_k_hartmann.jpg

Theia egy égitest volt, amely kb. négy és fél milliárd évvel ezelőtt ütközött a fiatal Földdel. A tudósok szerint ekkor született meg a Hold.

A Los Angeles-i egyetem kutatói úgy vélik, hogy az ütközés nem könnyű koccanás, mint ahogy korábban hitték, hanem „frontális” volt, és alaposan megváltoztatta Földünk kémiai összetételét.

A kutatók összehasonlítottak néhány, Hawaiiban és Arizonában összeszedett földi szikladarabot azokkal a holdkőzetekkel, amelyeket a különböző Apollo-missziók során gyűjtöttek össze. Az elemzésben főként az oxigénre koncentráltak, amely a kőzetek 50%-át képezi. A Föld oxigénje 016-os izotópból tevődik össze, ami azt jelenti, hogy atomjainak magja 8 protonból és 8 elektronból áll. De vannak kisebb arányban súlyosabb, 017, 018-as izotópok is.

Németországban 2014-ben végeztek hasonló kutatást, amelyben megállapították, hogy van egy kis különbség a Föld és a Hold kőzeteinek összetételében. Az amerikai kutatók azonban nem találták a Föld és Hold oxigénjének izotópjai között semmiféle meghatározható különbséget. Ez viszont igazolja a valószínűleg Mars-méretű Theia és a Föld közötti frontális ütközést, amelyből létrejött a Hold.

Theia a görög mitológiában Seléné, a Hold istennőjének anyja volt.

Képünkön a Holdütközés, William K. Hartmann festményén.

Szólj hozzá

tudomány csillagászat Hold