2016. feb 19.

Csokoládé forrón és hidegen

írta: Göbölyös N. László
Csokoládé forrón és hidegen

tendance-gourmande--cette-annee-en-cuisine-le-chocolat-sera-chaud-en-cuisine.jpg

Tea és kávé mellett, van már, ahol helyett is, egyre nagyobb szerephez jut a csokoládé, mint ital Franciaországban.

Régi és új bárok veszik fel itallapjukra a finomabbnál finomabb variációkat, amelyek a helyieknek és a Párizsba látogatóknak egyaránt kellemes élményt nyújtanak.

A csokoládét lehet helyben fogyasztani, mint például a híres Deux-Magots-ban, vagy a Café de Flore-nál, de terjed a pohárban elvihető változata is.

A receptek különbözőek, de mint ahogy készítőik állítják, mind biztosítják az ital minőségét. A kakaó 70, vagy 64 %-ot képvisel benne, de a hozzákevert anyagoknak is nagy szerepük van. A klasszikus a teljes tej, amelyhez egyes helyeken tejszínt is adnak.

A történelmi recept azonban vízzel készült Angliában először a 18. században, és csak apránként tették hozzá a tejet. Az utal egyébként több mint 2 ezer éve létezik. Kr.e. 600 éves meleg csokoládé nyomait találták meg Közép-Amerikában!

Ami az adalékcukrot illeti, van, aki tiltakozik, „cukrot soha!” felkiáltással, van viszont, aki rafinált módon társítja a csokoládéhoz és el is árulja a titkát: karamellizálja, mielőtt tejszínnel felengedné, aztán elegyíti tejjel, csokoládéval és kakaóval. Lehet, hogy meghökkentő, de az egyik neves cukrász arra esküszik, hogy igazi csokoládéital nem nélkülözi a sót…

A meleg napok beálltával a forró csokoládéból jeges frappé lesz, amelyet különféle gyümölcsökkel vagy fűszerrel dúsítanak.

 

Szólj hozzá

csokoládé gasztronómia Franciaország