2016. feb 23.

Gyermekeink gyilkosai

írta: Göbölyös N. László
Gyermekeink gyilkosai

australian-children2.jpg

7,7 millió gyermek és serdülő halt meg a világban 2013-ban. Nagy részük halála elkerülhető lett volna – tartalmazza a több mint ezer kutatóból álló Global Burden of Disease jelentése. Ennek a számnak több mint 80%-a az öt évnél fiatalabbakra vonatkozik.

Légzőszervi fertőzések, malária, hasmenés okozza elsősorban a halálát a 10 éven aluliaknak, különösen a Szahara déli részében. A gazdag országokban a legkisebbeknél a halál fő okai a koraszületés és a különböző születési rendellenességek, az 5-9 éveseknél a közúti balesetek és a vízbe fulladás vezet. A serdülők leggyakrabban közlekedési balesetben, AIDS-ben, öncsonkításban, vízbe fulladásban és bélfertőzésben halnak meg.

A halálozások arányszámában nagy egyenlőtlenségek vannak: ezer ö évnél fiatalabb gyerekből Szingapúrban 2,3, Guinea-Bissauban 152. Indiában, Kongóban, Pakisztánban Nigériában és Etiópiában a halálozás felét hasmenés és az ezzel járó kiszáradás okozza.

A 138 fejlődőnek minősített ország közül csak 27 teljesítette az 1990-tól 2015-ig szóló vállalását, amely szerint kétharmaddal csökkentik a gyermekhalálozást.

A halálesetek jó része elkerülhető lenne – ismétlik a jelentés szerzői. Sokat segíthetnének az oltások, például skarlát és szamárköhögés ellen. A hasmenés és a bélfertőzések ellen pedig az egyszerű higiéniai szabályok betartása is sokat segíthetne. Csökkenthetné a halálozások számát a közlekedés biztonságának javítása, vagy a halált okozó szerekhez való hozzájutás megnehezítése. Például Sri Lankán vagy Dél-Koreában a toxikus növényirtó szerek betiltása csökkentette az öngyilkosságok számát.

Ami a vízbe fulladásokat illeti, korlátok felállítása, szorosabb felügyelet lenne szükséges.

Egy szomorú érdekesség: míg a gazdag országokban a fiatalok szórakozás közben vagy azért halnak meg, mert veszik fel a mentőmellényt, vagy alkohol hatása alatt vannak, a fejlődő országokban a balesetek „nem rekreatív” tevékenységek közben történnek, rosszul védett vizekben, olyan zónákban történnek, ahol nincs mentőszolgálat.

 

Szólj hozzá

halál életmód gyermekek Társadalom