2016. feb 24.

Dante Alighieri narkolepsziás volt?

írta: Göbölyös N. László
Dante Alighieri narkolepsziás volt?

dante.jpg

Az ébren maradás lehetetlensége, a hirtelen álomba zuhanás nagyon gyakran jelen vannak Dante Isteni színjátékában és jól írják le a narkolepszia tüneteit. A ritka betegség 10 ezerből átlag 4 embert érint. Az első kutató, aki a nagy olasz költő verseiben ennek nyomait kereste néhány évvel ezelőtt, Giuseppe Plazzi, a bolognai egyetem neurológusa volt. Újabban a zürichi egyetem jelentetett meg a témában egy tanulmányt a The Lancet Neurology-ban.

A kutatók megállapították, hogy a verssorok tipikus leírását tartalmazzák a betegségnek, amelyben Dante szenvedett. Ez általában egy erősebb érzelmi igénybevétel után következett be (pl. Paolo és Francesca viszontagságainak leírása). A feltételezést azonban bizonyítani csak a költő földi maradványainak genetikai elemzésével lehetne – mondják a szakértők.

A tanulmány része egy szélesebb programnak, amelynek címe „A patológia morfológiája a történelem folyamatában.” Ez történelmi személyiségek retrospektív diagnózisaival foglalkozik. A múlt főszereplői betegségeinek elemzése azért fontos, mivel életrajzaik tele vannak orvostudományi szempontból értékelhető nyomokkal, így azok révén magyarázatot találhatunk cselekedeteikre is.

Szólj hozzá

orvostudomány Olaszország Irodalom Dante