2016. feb 25.

Mi okozza a skizofréniát?

írta: Göbölyös N. László
Mi okozza a skizofréniát?

movies-psycho-alfred-hitchcock-movie-legends-anthony-perkins-hd-wallpapers.png

Egy olyan genetikai módosulás, amely a „szinaptikai tisztításra” hat, lehet az okozója a skizofréniának.

A Harvard Medical School, a bostoni Children’s Hospital és a Broad Institute kutatói széleskörű biomedikai kutatást végeztek a skizofrénia okairól. Vizsgálták a különböző utakat, amelyeken keresztül a gének növelhetik a betegség kifejlődésének esélyeit és megtalálták abban a természetes folyamatban, amelyet „szinaptikai tisztításnak” neveznek, amelyben az agy megszabadul azoktól a neuronoktól, amelyek a korukkal gyengévé válnak.

A tisztítás mechanizmusa a serdülő korban indul el és a csúcson van egészen az agykéreg teljes kifejlődéséig, ami 24-26 éves korban következik be. Serdülő- és ifjúkorban ez főként a prefrontális kéregben, a gondolkodás zónájában történik. Az amerikai kutatók arra jöttek rá, hogy azok, akik olyan génekkel rendelkeznek, amelyek gyorsítják a tisztítást, nagyobb eséllyel lesznek skizofrének.

Más kutatók már korábban is sejtették, hogy tudathasadásosoknak valami rosszul működik a tisztítás mechanizmusával, mert korábbi kutatások kimutatták, hogy agyuk prefontális zónáiban kevesebb neuron van. Ez az új kutatás igazolta és leírta, hogy a mechanizmus hogyan és miért siklott ki, ezenkívül azonosította a felelős géneket.

Az MHC (Major Histocompatibility Complex) genómára összpontosítottak, amelyet már korábban is erősen asszociáltak a tudathasadással. Ez a zóna egy labirintus-féle, és olyan géneket tartalmaz, amelyek megkönnyítik a test immunválaszát, például, jelzik azokat a baktériumokat, amelyeket el kell pusztítani.

Ebből született az a feltételezés, hogy a skizofrénia egy autoimmun állapot lehet, amelyben a testet saját sejtjei támadják meg.

A kutatások során az is kiderült, hogy az MHC négy variánsát tartalmazza a C4-nek nevezett génnek, amelyek kétféle proteint termelnek: a C4-A-t és a C4-B-t.

A kutatók több mint 64 ezer ember genómáját vizsgálták, és rájöttek, hogy a skizofréniásoknak hiperaktív a C4-ük, ami ugyanakkor fokozott tisztázással is jár, ami viszont maga után vonja a kevesebb szinapszist és a vékonyabb agykéreg kialakulását. Ez ad magyarázatot arra is, hogy miért gyakoribb a betegség a 20 éven aluliaknál, amikor a tisztítás a legerősebb.

A kutatók abban reménykednek, hogy a felfedezés után megszületik a betegséget illetően egy hatékony kezelési mód is.

Európában 3,5 millió, világviszonylatban kb. 24 millió ember szenved skizofréniában, ami 10-22 év élettartam csökkenést hot magával.

Az első tünetek az agy és a memória élességének tompulása és a reálisnak tűnő „belső hangok” hallása. Ez egy vagy több évig tarthat, de nem vezet szükségszerűen kifejezett skizofréniához.

Szólj hozzá

genetika skizofrénia egészség életmód orvostudomány