2016. már 03.

Az ökorendszerek tönkretételével új betegségeket szabadítunk magunkra

írta: Göbölyös N. László
Az ökorendszerek tönkretételével új betegségeket szabadítunk magunkra

David Quammen napjaink járványairól

quammen.jpg

Erdőtlenítés, vad urbanizáció, demográfiai növekedés. Az ökorendszerek elpusztításával közelebbi kapcsolatba kerülünk olyan lényekkel, amelyek az ember számára halálos vírusok hordozói.

David Quammen, Amerika leghíresebb tudományos írója A járványok fejlődése című könyv szerzője a La Repubblica kérdéseire válaszolva magyarázta el, hogyan adják át az állatok a betegséget az embereknek.

-Egy évvel ezelőtt volt az Ebola, most a Zika. Miért van minden évben új járvány?

-A Zika más, mint az Ebola. Nemcsak azért, mert az Ebola szoros kapcsolaton keresztül terjed, a Zika nem, hanem azért is, mert nem bizonyított az összefüggés a Brazíliában terjedő magzati kisfejűség terjedésével. Az viszont bizonyos, hogy valahányszor kiirtunk egy erdőt, megbontunk egy egyensúlyt, kinyitjuk Pandora szelencéjét, amely tele van vírusokkal, baktériumokkal, csírákkal. Utazásaink gyorsasága aztán megteszi a többit, lehetővé teszi a vírusok gyors terjedését. Ezek a vírusok már régen jelen van vannak, csak új erőre kapnak, mint a Zika esetében.

-Mi történt a Zikával?

-Ez egy vírus, amelyet az ember segített terjedni, csak lassabban, mint a többit. Az Aedes aegyipti, a vírust hordozó szúnyog Afrikából származott, és valószínűleg a rabszolgákat szállító hajókkal vitték be Brazíliába. De hogy fertőzés hordozójává váljon – csak 2014-ben jelent meg az országban – valószínűleg egy, a labdarúgó vb-re beutazó beteg ember kellett, aki, amikor az megcsípte, megfertőzte a szúnyogot, amely aztán továbbfertőzött másokat.

-Dehát a vírus a vírus régóta ismert, miért ért bennünket felkészületlenül?

-Nem tehetünk ezért senkit felelőssé. Eddig semleges vírusnak tekintették, amely kellemetlen volt, de nyugtalanságra nem adott okot. Hogy aztán, mint mondtam, bekövetkezett a mutációja, amely a magzati kisfejűséghez vezet, azt még bizonyítani kell.

-Vagyis a félelem gyorsabban terjed, mint a vírus. Pedig maguk a latin-amerikai országok riadóztak.

-Riadóztatni kellett, mert a terjedést megfelelő intézkedésekkel meg lehet fékezni. Az a helyzet, hogy a vírus ősi félelmeket kelt életre, mert láthatatlan, titokzatos. Ma is, amikor ismerjük, hogyan működnek, irracionális reakciókat váltanak ki. Mint az Ebola, amely sok ember halálát okozta Afrikában főként azért, mert nem voltak megfelelő struktúrák ellene. Ahol nincsenek források és az egészségügyi rendszer gyenge, a vírus hatása nagyobb. De halálos vírus mindenhol kifejlődhet. Nem attól függ, hogy egy ország jobban vagy kevésbé szegény, hanem a biológiai sokféleségétől és attól, hogy mi hogyan piszkálunk bele.

-Hogyan lehet legyőzni a félelmet?

-Információval. Az emberek állandóan kérdezik tőlem, hogy mit kell tenniük, van-e oltóanyag, nem kell-e lezárni a határokat…Mindenkinek azt mondom: informálódjanak és gondolkodjanak tetteink ökológiai hatásairól. Mert az új vírusok inkább ökológiai, mint orvosi problémát jelentenek.

-Milyen lesz a jövő vírusa?

-Lehet, hogy egy régi vírus, amelyet alábecsültünk, vagy egy olyan, amely alszik egy rágcsáló, vagy egy majom testében és amelyet egy utazó hamarosan körülvisz a világban.

Szólj hozzá

betegség környezetvédelem járvány Egészség Zika