2016. már 04.

A szója hatása az oszteoporózisra

írta: Göbölyös N. László
A szója hatása az oszteoporózisra

soya.jpg

Az oszteoporózis korlátozható a szója segítségével. Ez az ázsiai növény jó hatással van a csonttömegre és megvédi a nőket ez ellen a betegség ellen. - mondják a brit kutatók.

Munkájukban, amelyet november elején Edinburgh-ben ismertettek a Society for Endocrinology éves konferenciáján, a szója proteinjeinek és főként az izoflavonjainak a védő szerepét találták meg. A növényben lévő természetes kémiai anyagok úgy hatnak a szervezetben, mint az ösztrogének, amelyek garantálják a csontok ellenálló képességét, ami gyengül a menopauza idején.

A kutatók a kísérletben 200 nő állapotát kísérték figyelemmel menopauzájuk kezdetétől. Hat hónapig minden nap kaptak szójaproteint, vagy izoflavont tartalmazó étrend kiegészítőt, amelynek az lett az eredménye, hogy jelentősen lassult a csonttömeg veszteségük.

A szója, úgy tűnik, ugyanolyan hatást fejt ki, mint az oszteoporózís ellen használt hagyományos gyógyszerek - mondták a kutatók, akik szerint az ideális mennyiség a napi 66 mg. Lehet tofu, szójaliszt vagy szójabab formájában fogyasztani. A nyugati nők átlag 2-16 mg-t fogyasztanak csupán. Ugyanakkor arra is figyelmeztettek, hogy tartózkodni kell a túladagolásától, mert annak káros hatása lehet. Kétség esetén tanácsos az orvos véleményét kikérni.

Szólj hozzá

táplálkozás életmód Egészség