2016. már 04.

Válás egy piszkos pohár miatt?

írta: Göbölyös N. László
Válás egy piszkos pohár miatt?

comment-un-verre-laisse-dans-levier-peut-mener-au-divorce.jpg

Matthew Fray amerikai blogger, aki nemrég vált el, kiáltványt intézett azokhoz a férfiakhoz, akik a mosogatóban hagyják a piszkos edényt, holott feleségük azt kérte tőlük, hogy rakják a helyükre. Saját tapasztalatai alapján mutatta ki, hogy ez, bármennyire abszurdnak tűnik, váláshoz vezethet.

Válása óta, ami 9 évi házasságnak vetett véget, Fray rendszeresen ír a házasságáról őszinteséggel és humorral. Írásait a Huffington Post is átvette.

Amikor a saját házasságával kapcsolatosan veti fel a kérdést, a válasz egyértelmű: a szennyes edény. Poharak, tányérok, amelyeket megszokott mozdulattal a mosogatóba tett, ahelyett, hogy a mosogatógépbe rakott volna.

„Számomra ennek nem volt nagy jelentősége, de a feleségemnek sokat számított. Valahányszor bejött a konyhába és meglátta a piszkos poharat, egy újabb lépést tett a válás felé. És én semmit sem sejtettem.”

A blogger felesége kilenc éven keresztül rendszeresen elmondta, hogy elege van abból, hogy mindig ugyanazokra a dolgokra figyelmeztesse anélkül, hogy bármi is változna. Gray ma bevallja, hogy nem érti, miért tartotta akkor ezt abszurdnak. Miért hagyta a poharat a mosogatóban? Ha ma keres erre választ, azt találja, hogy talán mert úgy gondolta, hogy még szüksége lesz rá, és őt nem is zavarta, hogy a pohár ott van.

„Az egyetlen okot, ami arra vitt volna, hogy elrakjam, sajnos túl későn értettem meg: mert szeretem és tisztelem a társamat és neki ez valóban fontos. Mert nem elrakni olyan, mintha azt mondanám: nem érdekel, hogy mit mondasz, mit gondolsz. Azon a napon, amikor valakinek sikerül megértetni a férfiakkal, hogy a pohár körüli vita mélyen megbántja az asszonyokat és azt a benyomást kelti bennük, hogy magukra hagyottak, rosszul szeretik őket, azon a napon, amikor a férfiak ezt jól a fejükbe veszik, minden megváltozik.” – írta Matthew Fray.

Szép felismerés. Persze a dolog nem csupán a pohárról és nem csupán a férfiakról szól. A kulcs: a sokszor ismételgetett kérés, figyelmeztetés, amelyre a másik fél rábólint, aztán ugyanúgy csinálja, mint eddig. Akár férfi az utóbbi fél, akár nő, a másik félnél előbb-utóbb elszakadhat a cérna, és az elhagyott törheti a fejét, hogy mi volt a probléma…

 

Szólj hozzá

család társadalom életmód USA