2016. már 05.

A „szicíliai Titanic”

írta: Göbölyös N. László
A „szicíliai Titanic”

titanic1--620x349.jpg

Az ókor vagy a görög Szicília Titanicjának nevezik azt a görög hajót, amelynek tragédiája 2500 évvel ezelőtt következett be.

Az Égei-tengeren közlekedő 20 méter hosszú hajó különböző árukat, köztük értékes amfórákban olajat és bort szállított. Gela mellett süllyedt el , amely akkoriban virágzó város volt, nagy kikötővel és piaccal.

1988 nyarán 800 méterre a parttól, 6 méter mélyen találták meg a búvárok maradványait, de csak 2008-ban emelték ki egy 200 tonnás daruval. A hajó csodálatosan megőrizte a több évezredes faszerkezetét és fel lehetett ismerni rajta azt az építési technikát, amelyet Homérosz írt le az Iliászban, amely szerint a falapokat növényi rostokkal rögzítették egymáshoz. Tanulmányozása értékes ismeretekkel gazdagítja a jelenkort az antik világ hajóépítéséről, a társadalomról, a mediterrán térségben folytatott kereskedelemről.

A hajót hat évig restaurálták Portsmouth-ban és visszanyerte eredeti formáját szállítmánya 40 ládája is. A szállítmány alapján rekonstruálni lehetett a hajó úját: az Égei-tenger egyik kikötőjéből indult Athénba, majd több városban is kikötött. A hajón megtalálták azokat a köveket is, amelyek kiegyensúlyozásra szolgáltak a rakomány fogyatkozásakor. A hajó élelmiszereket is szállított résben eladásra, részben a legénység ellátásra. Ezeket hat, növényi rostból készített kosárban tárolták. A kosarakat Svájcban restaurálták. Az egyikben mutatóban még ott volt egy őszibarackmag.

Találtak különböző kultikus tárgyakat is, amelyek a rossz szellemek elűzését szolgálták. A hajót és szállítmányát a gelai régészeti múzeum kiállításán lehet megcsodálni.

Szólj hozzá

történelem hajózás ókor Görögország Szicília kulturtörténet