2016. már 19.

Gorillábbak vagyunk, mint gondoljuk…

írta: Göbölyös N. László
Gorillábbak vagyunk, mint gondoljuk…

gorilla.jpg

Egy új szegmentációs technika segítségével gyorsabban és olcsóbban lehet megvédeni a gorillákat a kihalástól, ugyanakkor könnyebben lehet tanulmányozni a férfi genetikai betegségeket, köztük a terméketlenséget – olvasható a Genome Research szakfolyóirat közlésében a pennsylvaniai egyetem kutatóinak tanulmányában.

„Az ember és a gorilla DNS-e hasonlóbb, mint ahogy a tudomány eddig tudta. Ezt a férfi Y kromoszóma fedte fel. Nagyobb a hasonlóság, mint az ember és a csimpánz DNS-e között.

A kromoszómának azokban a részeiben, amelyeket össze lehet hasonlítani a három fajtában, a hasonlóság valóban azt erősíti meg, hogy az ember közelebb állt a csimpánzhoz. De a csimpánzok Y kromoszómája a fejlődés során több változáson esett át a gének számát illetően, több eltérő genetikai elemet tartalmaz, az emberével és a gorilláéval összehasonlítva” – írják a kutatók.

Ennek közvetlen vizsgálata nem volt könnyű feladat. Az emlősök Y kromoszómáit neház szegmentálni, főként azért, mert egyetlen példányban létezik és a sejt genetikai állományának csak 2%-át teszi ki. A nehézség kiküszöbölése érdekében a kutatók az úgynevezett flow-sorting technikát alkalmazták, amely 30 %-kal növelte a kromoszóma kinyerésének lehetőségeit. Majd kombinálva két szegmentizálási technikát, amelyek lehetővé tették a kromoszóma rekonstruálását, megvizsgálták azt és így jutottak el a fenti megállapításhoz.

„Mozaik, amelynek ismeretlen a rajta, egy sereg kockával, amelyek egyformának látszanak és amelyek közül százból egy a felhasználható" – mondták a kutatók munkájuk bonyolultságára utalva.

 

 

 

Szólj hozzá

tudomány genetika kromoszóma ember gorilla