2016. már 22.

Bosch-város lesz a látomásos festő szülőhelye

írta: Göbölyös N. László
Bosch-város lesz a látomásos festő szülőhelye

bosch.jpg

Hieronymus Bosch halála 500. évfordulóján szülővárosának egésze neki szentelt múzeummá válik.

Ha a festő kinézni Den Bosch város piacterén álló műhelyének ablakán, nem sok változást látna. Ez az Amsterdamtól egy órányi vonatozással elérhető, 140 ezer lakosú település megőrizte régi jellegét, az alacsony, pasztellszínű házakat, legfeljebb azon csodálkozna, hogy éjszaka a homlokzataikon tűnnek fel festményei és hogy ott látná saját szobrát is.

Az évfordulón nagy kiállításon mutatja be műveit a Het Noordbrabants múzeum, Egy zseni víziói címmel.

A titokzatos festőnek, aki négy évszázaddal előzte meg a szürrealistákat, mindekelőtt Salvador Dalít, kevés nyomát követve el lehet indulni a piactérről, ahol még látható a Hieronymus-ház homlokzata egy étterem és egy ruhaüzlet között. De utána ízre kell szállni. A várost, amely régen a burgundi hercegek birtoka volt, a Binnenziede hidakkal és alagútakkal teli folyója szeli át. Vízére rávetülnek a festő képeinek 3D-s installációi, egy szakállas, állatlábú férfi, egy férgen lovagló, citerázó csontváz, egy emberi testet felfaló, kétéltű, egy óriási fül, amelyet kés vág le…A játék kitalálni, hogy a  mester melyik művén találhatók. Bosch maga is sokat járhatott erre, amikor a Miasszonyunk Testvériség házát kereste fel. E közösséghez tartozott Hieronymus családja, protestánsok és katolikusok egyaránt tagjai voltak. Ma olyan illusztris személyek is tagjai, mint Vilmos Sándor holland király, és édesanyja, Beatrix ex-királynő. A hattyú, az intézmény szimbóluma ott látható az étkészletén és az üvegablakokon. A tagok ősidők óta itt találkoznak egy antik fából készült asztal mellett.

Az intézmény, amely jelenleg múzeum is, őrzi azokat az egyedüli emlékeket, amelyek arról tanúskodnak, hogy Bosch valóban élt. Az előcsarnokban Henk Groenendaal festő igyekszik elkészíteni A Gyönyörök kerjének reprodukcióját. Az eredetit a madridi Prado őrzi. Néhány lépéssel távolabb a közösségnek van egy kápolnája a Szent János katedrálisban, amelyet most restaurálnak. Ez azonban lehetővé teszi a látogatónak, hogy az állványzatra felkapaszkodva közelről nézhesse meg azt a 96, angyalokat, démonokat, szörnyeket, zenészeket és egy hölgyet ábrázoló szobrot, amelyek mintha egy fantázia-történetből léptek volna elő.

1516.augusztus 9-én ebben a katedrálisban celebrálták a festőért a gyászmisét. Hieronymus Bosch sírjának azonban nincs nyoma. Rejtélye nem oldódott meg.   

el_jardin_de_las_delicias_de_el_bosco.jpg

 http://ritagaleria.blog.hu/2016/01/30/h_bosch_1491_az_utolso_itelet

http://ritagaleria.blog.hu/2016/01/08/hieronymus_bosch_szent_antal_megkisertese

 

Szólj hozzá

képzőművészet festészet kultúrtörténet Hollandia Hieronymus Bosch