2016. már 22.

Sztálin rózsája

írta: Göbölyös N. László
Sztálin rózsája

szvet.jpg

„Vannak diktátorok, akik rettenetesen az emberekkel, de jók a családjukhoz. Sztálin diktátor volt mindenkivel szemben” – idéz a spanyol ABC Monika Zgustova Sztálin rózsája című könyvéből, amelyet az írónő Joszif Sztálin lányának, Szvetlana Allilujevának életéről írt.

Szvetlánának a diktátor második felesége volt az édesanyja, aki a gyermek hatéves korában lett öngyilkos. A lánynak, amíg kicsi volt, jó sora volt, apja, úgy tűnt, szereti, foglalkozik vele. Viszonyuk akkor változott meg, amikor serdülőkorba ért és önálló véleménye lett. Sztálin kifogásolta a viselkedését, az öltözködését, a körülötte megjelent fiúkat elüldözte, sőt, egyiküket munkatáborba küldte. A lány annak is tudatára ébredt, hogy apja gyilkos, akinek szokása volt személyesen megjelenni a kivégzéseken, ahol áldozatai térden állva könyörögtek előtte kegyelemért, ő azonban csak nevetett rajtuk – tudjuk meg a könyvből.

Sztálin szerette megalázni az embereket, családtagjait beleértve. Szvetlana egyik bátyja öngyilkosságot kísérelt meg, és miután nem sikerült, apja gúnyt űzött belőle.

Azonban mégsem a megaláztatások indították el Szvetlanát, hogy elhagyja a Szovjetuniót. Beleszeretett egy indiai férfiba és hozzá akart menni, de az idegenekkel kötött házasságokat nem nézték jó szemmel. A férfi hamarosan meghalt és Szvetlana teljesítette utolsó kívánságát, elvitte hamvait szülőhazájába. Mindez a diktátor halála után 13 évvel, 1966-ban történt. Szvetlanát elvarázsolta India a napfényével, színeivel, lakosai kedvességével. És elhatározta, hogy nem tér haza. Egy ideig Indiában maradt, aztán Svájcban bevonult egy kolostorba, majd az Egyesült Államokba ment. A Szovjetunióban uralkodó légkör és szokások után elbűvölte az a szabadság, amelyet ott tapasztalt. Konferenciákat tartott, Princetonban tanított, ahol sokan hallgatták a Szovjetuniót bíráló előadásait.

Szvetlana, amint ez lehetségessé vált, anyja nevét vette fel. Az Egyesült Államokban férjhez ment és Zana Peters néven élt tovább. 2011-ben, 85 éves korában halt meg.

Milyen kép maradt meg róla Oroszországban? – kérdezte a lap az írónőt.

„Olvastam a róla írt szövegeket, átnéztem számos videót. Vannak, általában a kommunizmus után született vélemények, amelyek jobbindulatúak, de általában egy nagyon hisztérikus nő képét festik róla. Az egész manipuláltnak látszik, a tv-ben olyan képet mutattak róla az embereknek, ami által még drámaibbnak látszik a sorsa. Mintha  nem lett volna amúgy is drámai” -  felelte Zgustova.

 

Szólj hozzá

történelem kommunizmus diktatúra Szovjetunió Sztálin