2016. már 24.

Mit egyen, ha éppen leszokott a dohányzásról?

írta: Göbölyös N. László
Mit egyen, ha éppen leszokott a dohányzásról?

dohanyzas_ellen.jpg

Olaszországban több mint hatmillióan vannak azok, akik abbahagyták a dohányzást, ezzel azonban még nem detoxikálták szervezetüket a nikotin által okozott mérgektől – írja a La Stampa.

Ehhez a legjobb eszközök a zöldségek és a gyümölcsök. Különösen azok, amelyek gazdagok vitaminokban, mivel erősen antioxidánsok, ezért nagyon hatásosak sok olyan szabadgyök ellen, amelyet a füst hoz létre, és felelős a dohányzó szervek elöregedéséért. Jó hatással van még a kiwi, a paradicsom, a brokkoli, a karfiol, a paprika. És idetartozik a sárgarépa, az uborka, a zeller és az édeskömény is.

A fekete áfolya és a gránátalma a keringést javítja és mindkettő fogyasztható lé formájában is. Ezek a gyümölcsök erősítik a hajszálereket, kedvezően hatnak a vörös vérsejtek képzésére.

A dohányzást elhagyóknál gyakori jelenség az idegesség, amelyet a nikotin és a megszokott mozdulatok hiánya okoz. Legjobb ellenszere a zöld saláta és egy-egy szárított vagy friss gyümölcs bekapása.

Tisztító erejük van a teák közül a csalánnak, a verbénának. Kedélyjavító a ginzeng és a maté.

A dohányzási ingert csillapítják azok a zöldségek, amelyek a burgonyafélék családjához tartoznak, mint a dohány. Ilyen maga a burgonya, a paradicsom, a paprika, a padlizsán.

A dohányzás abbahagyása után azért is fontos helyrehozni a szervezetet, mert az ember akkor jobban ellen tud állni az újbóli „bűnbeesésnek”. Persze azért nem árt az önmagában való akaraterő, és a környezet kísértésének legyőzése sem.

Szólj hozzá

dohányzás Életmód Egészség