2016. már 26.

A szülő nők tovább élnek?

írta: Göbölyös N. László
A szülő nők tovább élnek?

anya.jpg

A szülés meghosszabbíthatja a nők életét – állapította meg egy kutatás, amelynek eredménye a BMC Medicine szakfolyóiratban jelent meg.

A szakemberek 1992 óta foglalkoznak 320 ezer európai nővel és eddig azt a tapasztalatot szűrték le, hogy legalább egy gyermek is pozitív hatással van az anya élettartamára.

„A reprodukció során jelentős fiziológiai változások következnek be az anyánál, de még keveset tudunk arról, hogy ezek hogyan befolyásolják hosszú távon a nők egészségét” – indokolták munkájukat.

A kutatók összehasonlították az akkor 27-70 éves asszonyok adatait, figyelemmel kísérték reproduktív életük különböző eseményeit – terhesség, kor az első gyermek születésekor, szoptatás, terméketlenség, hormonális fogamzásgátló használata, első menstruáció és a menopauza dátuma, méhkivétel…

1992 óta a vizsgált személyek közül 14 ezrn haltak meg és kiderült, hogy a halálozás kockázata 20%-kal alacsonyabb volt azoknál, akiknek legalább egy gyermekük volt és 10%-kal azoknál, akik szoptattak is, orális fogamzásgátlót használtak (dohányosokat kivéve), vagy azoknál, akik 15 éves koruktól kezdtek menstruálni. Ezek a védő faktorok érvényesültek, függetlenül arról, hogy milyen betegségben haltak meg, beleértve a rákot és a szív-és keringési problémákat is.

A kutatók elismerik, hogy munkájuknak vannak korlátai, lehetnek más, figyelembe nem vett kockázatok, például a fizikai aktivitás foka, műveltségi szint, szociális helyzet, mégis olyan magas számú paraméterre derült fény, hogy ezeket ki kell aknázni.

 

Szólj hozzá

élet tudomány születés anyaság