2016. már 29.

Shakespeare és a migránsok

írta: Göbölyös N. László
Shakespeare és a migránsok

145614671-9e3e9d95-f175-4a5d-9148-a8f97fa43aef.jpg

„Képzeljétek el, hogy látjátok az elhagyatott idegeneket, gyerekekkel a vállukon,amint a kikötők és a partok felé sántikálnak a hajókat keresve” – mintha a mai menekültek drámájáról szólnának ezek a sorok, holott William Shakespeare írta több mint 400 évvel ezelőtt a Sir Thomas More-ról írt drámájában, amelyet soha nem mutattak be és csak egy példánya maradt fenn. Ez volt Shakespeare utolsó, kézzel írt szövege, amelyet megőrzött az utókor.

A British Library most digitalizálta a feltette a hálóra a többi 299 kézirattal, ami az Avon-i Bárdtól maradt. A fenti idézet a darab második felvonásából származik. Shakespeare azokra a francia protestánsokra utal, akik az erzsébeti korszakban Angliától kértek menedéket, de növekvő számuk tiltakozásokat váltott ki Londonban.

 Shakespeare drámájában megpróbált empátiát kelteni a közönségben az idegenek iránt. „Ha királyotok kiűzne benneteket Angliából, hová mennétek? Lenne az Franciaország, Flandria, bármelyik német tartomány, Spanyolország, Portugália vagy bármilyen hely, amely nem hasonlít Angliához, idegenek lennétek. Szeretnétek akkor olyan barbár országot találni, amely erőszak- és gyűlöletkitörésben nem ad helyet nektek a földön, torkotokra szegezi késeit, elkerget benneteket, mint a kutyákat, mintha nem lennétek Isten fiai és teremtményei? Mit gondolnátok, ha így bánnának veletek? Ezt étzik az idegen, ez a ti emberségetek?”

Hihetetlen, hogy egy 400 évvel ezelőtti szöveg ennyire aktuális legyen. A nagy angol drámaíró egyetemes érzéseket fogalmazott meg: szeretetet, gyűlöletet, bosszúállást, könyörületet, amelyben az emberek ma is felismerhetik magukat.

És ne felejtsük el azt sem, hogy William Shakespeare írta az Othellót, amelyet ugyan a féltékenységi drámák csúcspontjának tartanak, pedig a szerző ugyancsak élesen támadja benne a rasszizmust, és a Jago irányította cselszövésekben fontos szerepe van annak, hogy Othello „mór” létére főparancsnoki kinevezést kap Velencétől…

A Shakespeare emlékére rendezett kiállításon a British Library-ben a látogató megtekintheti az „örökzöld” Sir Thomas More-t is.

Szólj hozzá

irodalom rasszizmus Nagy-Britannia Shakespeare migránsok