2016. már 30.

A megbékélés jegyében

írta: Göbölyös N. László
A megbékélés jegyében

Moro lánya és a terrorista

moro_coi.JPG

Agnese Moro és Andrea Coi hét évvel ezelőtt találkoztak az Alpokban egy jezsuita rendházban, 31 évvel azután, hogy 1978 március 16-án elrabolták, majd meggyilkolták az Olasz Kereszténydemokrata Párt elnökét, volt miniszterelnököt, Itália egyik legtekintélyesebb politikusát. Agnese Aldo Moro lánya, Coi pedig a Vörös Brigádok terrorista szervezet egyik legkegyetlenebb figurája volt. A szárd származású fiatalember annak idején tanulni ment Torinóba és ott találkozott a Vörös Brigádokkal, amelynek számos fegyveres akciójában vett később részt.

Most, az újabb évforduló alkalmából együtt jelentek meg Szardínia szigetén, Oristano egyik középiskolájának diákjai előtt.

„Nem volt könnyű – mondta Agnese – de azzal, hogy a kibékülés útját választottam, legalább lélegezni tudok. Különös világba kerültam: mintha egy gumiszalaghoz lennék kötve, amely gyakran visszaránt. Ennyi év után is énem egy része visszatér mindig arra a napra. A gumi ugyan megnyúlik, de félek, hogy visszahúz és én nem tudok kikerülni a múltból. Elég egy szó, egy kép a tévében, vagy egy illat és én ott találom magam.”

Andrea Coi 30 évet töltött börtönben. Azonnal eloszlatta a diákok bizalmatlanságát: „Azon a napon nem voltam ott a Via Fanin, de akkor is felelős vagyok. A döntéseket a Vörös Brigádokban kollektíven hoztuk. Az erőszak elvetésétől eljutottunk a fegyveres harcig. Ez volt az első hibánk. Nem láttunk más utat. A hatalmas akartuk, hogy létrehozhassunk egy jobb társadalmat, de közben irtottuk az emberiséget. Nem volt a társadalomnak olyan szelete, amelyet ne sújtottunk volna. Milyen társadalmat tudtunk volna alkotni? Egy erőszakkal létrehozott társadalomból csak erőszakos társadalom születhetett volna. Szerencse, hogy vége lett.”

Agnese visszaemlékezik az első találkozásukra a rendházban, ahol elkezdődött a barátságuk, de megbocsátásról soha nem beszél. Coi tudja, hogy ez még korai. „Nem könnyű hallgatni, amikor még ma is van, aki azt mondja, hogy a Vörös Brigádok csak igazságot akartak” – mondta Agnese.

Coit a maga részéről azt bántja, ha valaki az állítja, hogy semmitsem változtak. Hosszú és nehéz a megbékélés útja.

Közben a Moro-ügy 38 év után is folytatódik. Jelenleg parlamenti bizottság foglalkozik a néhai kormányfő 55 napos fogvatartásának, halálának, testőrei meggyilkolásának máig nem tisztázott körülményeivel.

A rendőrség annak idején 39 cigarettavéget talált abban a Fiat 128-ban, amely diplomáciai rendszámtáblával felszerelve blokkolta Moro kocsiját. A R.I.S., az olasz rendőrség tudományos részlege, a DNS alapján próbálja azonosítani, hogy kik és hányan ültek a kocsiban, aprólékosan különválasztva a kocsi tulajdonosának nyomaitól.

A másik reláció a hely, ahol Morót fogva tartották. A római Via Gradolin lévő lakásban négy genetikai profilt találtak, de Moro jelenlétéről nem maradt semmi nyom. A négy ismeretlen – két férfi és két nő – azonosítása most folyik. Felmerül, hogy a miniszterelnököt nem is ott tartották fogva. A bizottság bízik a technika azóta végbement fejlődésében. Amikor 1992-ben az olasz rendőrség  megpróbálta a csikkekből izolálni a DNS-t, mégaz FBI segítségét kellett kérnie. Ma a R.I.S. 4 laboratóriummal, 29 részleggel és 400 szakemberrel dolgozik.

Szólj hozzá

terrorizmus bűnügy Olaszország Aldo Moro Vörös Brigádok