2016. már 31.

Gyógyír a színpadról

írta: Göbölyös N. László
Gyógyír a színpadról

equus.jpg

A színház egyre nagyobb szerepet kap a napjaink pszichoterápiájában, egyre inkább felismerik annak személyiség-formáló hatását.

Számtalan formában jelentkezhet a dráma-terápia. Az egyik párizsi színházban például egy olyan darabot játszanak, amely bemutatja egy párkapcsolat alakulását az első találkozástól a konszolidált kapcsolatig, a fellángoláson és a kételyeken keresztül. Közben a nézőtéren helyet foglaló neves francia pszichológus, Guy Corneau kommentál és bevonja a nézőket is a darab alakításába.

Sok helyütt indulnak a világban, így Franciaországban is pszichodráma-tanfolyamok a különféle pszichikai problémák megszüntetésére, kollektív kibeszélésére. Akinek például kommunikációs nehézségei vannak, feladatnak egy hosszú monológ deklamálását kapja. Aki beskatulyázta saját magát egy személyiség-típusba és képtelen kitörni belőle, annak improvizálnia kell más karaktereket.

A drámaterápia elterjedettségét mutatja, hogy megalakult a francia drámaterápia országos társasága (AND) mesterképzés folyik a Sorbonne-on, és a megjelent témának szentelt könyv, amelyet Jean-Pierre Klein írt Színház és drámaterápia (Théatre et dramatherapie) a nagy hagyományokra visszatekintő népszerű-tudományos sorozat, a „Que sais-je?” („Mit tudok?” keretében.

Guy Corneau, aki a zürici Jung intézetben tanult pszichológiát és akit nagyon érdekel a színház, elmondta a Le Figarónak, hogy számtalan szemináriumot szervezett, amelyben pácienseivel mondatta el a problémáikat. Nézete szerint a színház kiváló eszköz arra, hogy információkat adjon az embereket mozgató pszichológiai mechanizmusokról. A fentebb említett színdarab lehetővé teszi a nézőknek, hogy azonosuljanak a szereplőkkel, akik közül sokan rájönnek, hogy mindennapi életükben társukkal együtt ugyanezeket a stratégiákat alkalmazzák. „A színház lehetővé teszi számukra, hogy mosolyogva figyeljék, hogyan funkcionálnak” –

Corneau felhívta a figyelmet olyan híres darabokra is, amelyek erős pszichoterápiai üzeneteket közvetítenek. Ilyen például Peter Schaffer Equus-a, amely jól mutatja a pszichiáter és a lovakat imádó, majd ellenük forduló fiatalember közötti kapcsolat fejlődését, miközben magának a terapeutának is alkalma nyílik arra, hogy önmagába nézzen, és szembesüljön saját emberi gyengeségeivel.

Szólj hozzá

színház életmód pszichológia Franciaország