2016. ápr 11.

Fémes tintával írt papíruszok

írta: Göbölyös N. László
Fémes tintával írt papíruszok

herc.jpg

A fémes tintát használták már a hercolaneumi papírusztekercsek megírásához is, ami 4 évszázaddal visszaviszi használatának eddig ismert idejét – írja a La Repubblica.

Az olasz kutatók a grenoble-i ESRF (European Syncroton Radiation Facility) segítségével jutottak erre a felfedezésre.

A hercolaneumi papíruszok megmenekültek a Vezúv 79-es kitörésekor, nagyon nagy örökségről van szó, gyakorlatilag ez az ókor egyetlen teljes könyvtára, amely görögül írt filozófiai értekezéseket tartalmaz. A tekercsek nagyon törékenyek, az elolvasásukra irányuló korábbi kísérletek komoly károkat okoztak bennük.

Most azzal, hogy fémes tintával íródtak, könnyebb leolvasni őket x sugarakkal, mivel kiterítésük nem szükséges.

„Korábban úgy tudtuk, hogy kr. u. 4.-5. század előtt nem volt fém a görög-római papíruszok  tintájában. Az első ilyen keverekű  tintát egy 420-ból származó tekercsen találtak.  Később a késő antik- és a középkor nagyrészében ez normává vált” – magyarázták a nápolyi Nemzeti Kutatási Tanács Mikroelektonikai Intézetének szakemberei.

A kutatóknak sikerült megállapítani a tinta pontos összetételét is: fekete festékből, gumiarábikumból és ólomból áll. Az ólom olyan koncentrációban van benne, hogy teljességgel kizárja, hogy vízvezeték csövekből, vagy a bronz írótollal került volna bele.

2015-ben ugyanez a kutató csoport már kimutatta, hogy  kiterítés nélkül is lehet olvasni e papíruszokat a fáziskontrasztos röntgen tomográfia segítségével. Ez a technika lehetővé teszi azoknak az anyagoknak a megkülönböztetését, amelyek korlátozott kontrasztban vannak egymással. Ilyen az elszenesedett papírusz és a fekete tinta.

A csapat következő lépése pénzforrások keresése a papíruszok tanulmányozásához, illetve újabb leletek felkutatására.

A felhasznált technika különböző módszereket kombinál. „Az ESRF szinkroton nyaláb erősségének hála, az elemzés nagyon gyors volt, pixelenként a másodperc egytizedét vette igénybe. Így nagyon gyorsan kaptunk sok adatot” – mondták a kutatók.

 

Szólj hozzá

történelem tudomány ókor Herculaneum papíruszok