2016. ápr 11.

Két kutatás a memóriáról

írta: Göbölyös N. László
Két kutatás a memóriáról

memories2.jpg

Nem nevezhetjük elektrosokknak, mert sokkal gyengébb áramot használtak kísérleti egereken a római Gemelli klinika kutatói, akik a memória-erősítés módjait vizsgálják.

Egy nagyon gyenge, fájdalommentes, 20 percig tartó szeánsszal a hippokampuszban aktivizálni tudják a szinapszisokat, amelyek összekapcsolják a neuronokat és nélkülözhetetlenek az információk raktározásában.

A kísérleti egereknél néhány napig ismételt szeánsz már javította az emlékezet lehetőségeit. És a szakemberek úgy vélik, hogy a stimuláció jó eredményekkel járhat az Alzheimer-kór ellen is.

Az egerekkel kétféle magatartási tesztet végeztek: az első kísérletnél azt vizsgálták, hogy milyen képessége van az állatnak a tanulásra és az emlékezésre. Meg kellett találnia egy tárgyat, amelyet a víz szintje alá tettek és emlékeznie kellett arra, hogy hol találta. A második kísérletnél pedig meg kellett találnia egy általa ismert tárgyat több ismeretlen között.

Az egér sikerrel végezte el a feladatokat és még egy hét múlva is emlékezett rájuk.

A kutatás a témában tovább folytatódik, a cél elég tapasztalat-gyűjtés ahhoz, hogy emberen is alkalmazható legyen.

Az emlékezőtehetségekkel kapcsolatos egy másik tanulmány is, amelyet a liége-i egyetemen végeztek. A belgiumi intézmény kutatói arra a megállapításra jutottak, hogy a memória, a koncentráció nem egyformán működik az egész év folyamán. Vannak periódusok, amikor az agyunk jobban „fog”.

28 fiatallal, 14 lánnyal és 14 fiúval végeztek ebből a célból kísérleteket. Több napon keresztül izolálták őket egy olyan laboratóriumban, amely úgy volt elzárva a külvilágtól, hogy nem kapott semmit jelet arra vonatkozóan, hogy milyen évszak van. A kísérletet az év folyamán többször megismételték. Közben minden alkalommal funkcionális mágneses rezonanciával figyelték agyuk működését, egy sor próbának alávetve rövidtávú memóriájukat és koncentrációs képességüket.

Ami a koncentrációt illeti, a legjobb teljesítményt a nyári napforduló körül regisztrálták, a legrosszabbat a téli napforduló tájékán. A memória szempontjából a legjobb évszak az úsz, a legrosszabb a tavasz.

Magyarázatként a belga kutatók feltételezik, hogy már őseink agya is úgy volt beprogramozva, hogy az őszre eső gyűjtögetés idején működjön teljes kapacitással mind a memóriájuk, mind a koncentrációs képességük.

 

 

Szólj hozzá

tudomány memória agy Olaszország Belgium