2016. ápr 14.

Útlevél az okostelefonban?

írta: Göbölyös N. László
Útlevél az okostelefonban?

utlevel.jpg

Papír nélküli dokumentum ötletén dolgozik három intézmény: a brit De la Rue, a német Modi és az ausztrál kormány, ez utóbbi elsősorban „felhőben” gondolkodik.  A cél telefonba memorizált információ, amelyeket nem lehet meghekkelni. Erre azért lenne nagy szükség, mert nyugtalanítóan nő a hamis dokumentumok, mindenekelőtt az útlevelek üzletága.

Furcsának tűnhet, hogy éppen a terrorizmus és a fokozott biztonság szükségessége idején merüljön fel a papíralapú útlevél megszüntetésének gondolata, többek között a brit kolosszus De La Rue-nél, amely mind a dokumentumok, mind a bankjegyek  előállításában világelső. A csoport már foglalkozik azzal a technológiával, amely lehetővé teszi az útlevél adatainak az okostelefonba való áttelepítését, mint ahogy a repülőtéri beszállókártyákkal történik.

Martin Sutherland, a cég elnöke, a Times-nak adott interjújában elárulta, hogy már a tesztelés szakaszában tartanak. A változtatásra kényszerítenek az Interpol adatai is, amelyek szerint 250 ezer hamis szíriai, illetve iráni útlevél van jelenleg forgalomban. Ugyanakkor 2002 és 2013 között világviszonylatban 40 millió útlevél tűnt el. Egy-egy útlevélhez ráadásul on-line is könnyen hozzá lehet jutni 1000-3000 euróért.

Hátra van azonban a neheze: a smartphone-os megoldás elfogadása a világ valamennyi repülőterén, és főleg annak biztonságossá tétele. Nem is beszélve arról, hogy az okostelefont ugyanúgy el lehet lopni vagy hagyni, mint a papíralapú útlevelet…

Szólj hozzá

biztonság technika terrorizmus útlevél Társadalom Nagy-Britannia