2016. ápr 18.

A Chimborazo nonpluszultrája

írta: Göbölyös N. László
A Chimborazo nonpluszultrája

csimborasszo.jpg

Még a rendszerváltást követő években egyik jeles politikusunk, aki nagyívű dörgedelmeiről híresült el a parlamentben, mondta volt egyszer, hogy ez a „nonpluszultra netovábbja”, amelyet persze az istenadta nép azonnal tovább fejlesztett, „a nonpluszultra csimborasszója” és más variációk formájában. Most azonban nem politikáról lesz, hanem egy földrajri érdekességről, amelynek főszereplője az Ecuadorban magasodó Chimborazo vulkán.

Mi még hivatalosan a tengerek átlag szintjétől mérjük a hegyek magasságát. Csakhogy a tengerek emelkednek, ezért a hegyek kisebbek lesznek. Így más mértéket kell kitalálni. Miért ne lehetne a hegyek magasságát egy változatlan ponthoz, például a Föld középpontjához mérni? Ha ezt a mérést vezetnénk be, akkor a Chimborazo a ma elfogadott 6269 méterével lepipálná a 8848 méteres Mount Everestet, a világ jelenleg legmagasabbnak tartott csúcsát.

Ezt erősítette meg egy francia-ecuadori csapat, miután februárban hazatért egy expedícióból. A Chimborazo megmászása közben centiméter pontossággal megmérték a hely magasságát egy olyan technikával, amelyet már alkalmaztak a Mont-Blanc megmérésénél.

A jó meteorológiai körülményeknek köszönhetően a csapat fel tudott erősíteni egy GPS antennát a vulkán tetejére és 2 órán keresztül fel tudta fogni a GNSS (Global Navigation Satellite System) jelenit, amelyek szükségesek a méréshez. Ezzel a technikával márni lehet a földlemezek tektonikus mozgását, azonosítani lehet a kéreg legveszedelmesebb hasadékait, megbecsülni a nagy földrengések  valószínű bekövetkezéseit.

A csapatot a zónában otthonosan mozgó hegyi vezetők kísérték, köztük Ivan Vallyo ecuadori hegymászó, aki arról híres, hogy oxigénpalack nélkül hódította meg a világ 14, 8000 méter feletti csúcsát.

Az 1400 év óta alvó Chimborazo csúcsa valóban a legtávolabb van a Föld középpontjától, vagyis bizonyos fokig ez a legmagasabb. Ennek földrajzi oka van: nagyon közel fekszik az egyenlítőhöz, és mivel planétánk nem tökéletesen gömbölyű, a rotációja miatt a sarkokon egy kicsit ellaposodik, az Egyenlítőnél egy kicsit kitömöttebb. Ennek következménye, hogy ezen a helye a Föld sugara (a bolygó felszíne és a középpontja közti távolság) 21 km-re hosszabb, mint a sarkokon. Így a vulkán csúcsa 6384, 416 km-re van a Föld középpontjától. Ezzel szemben a Mount Everest csak 6382, 605 km-re van, tehát a Chimborazo e számítás értelmében egy „jó fejjel”, azaz 1,8 km-re magasabb „a világ tetejénél”.

Szólj hozzá

földrajz geológia Föld Dél-Amerika Chimborazo