2016. ápr 24.

A kényeztetés jót tesz az egészségnek

írta: Göbölyös N. László
A kényeztetés jót tesz az egészségnek

pampering-gifts-4.jpg

Egy masszázs, egy csók, egy fagyi, egy kis csokoládé, stb... Olaszországban minden évben megrendezik a kényeztetés napját, amikor a „Kényeztessünk jobban” honlapon a „dédelgetológus” még sok más lehetőséget is fel tudott sorolni az érdeklődőknek.

Az Antica Gelateria nevű római fagylaltozó felkérésére a WOA / Web Opinion Analysis/ végzett felmérést a főbb közösségi oldalakon 2 ezer, 18 és 60 év közötti személy megkérdezésével.

Talán egy kicsit meglepő, de az derült ki,hogy a nőknek csak 46 %- a igényli a kényeztetést, míg a férfiak 53 %-a érzi szükségét, hogy ki tudjon szakadni a mindennapi rutinból.

A legkedveltebb kényeztetések?

A nők 74 %-nál egy jó fagyi, a férfiak 86 %-ának egy kiadós masszázs. A férfiak 54 %-a nagyra értékeli a barátokkal töltött estéket, 51 %-a a pizzát, 43 %-a futball meccset, 36 %-a a videojátékokat, míg a nők nagy többsége, a 61 %-a a csókot, 56 %-a az ölelést, 39 %-a az erotikus filmeket és 33 %-a a shoppingot. Kár, hogy ezeknek a kényeztetéseknek nagy része nem realizálódik - mondják a pszichológusok, akiknek az a tapasztalatuk, hogy az embereknek nincs idejük a kényeztetésre, pedig ez a páros életnek egy fontos eleme.

A kényeztetésnek nemcsak a kedélyre van jó hatása, hanem az egészségre is. Az ölelések, csókok, simogatások csökkentik a vérnyomást, a koleszterinszintet, a stresszt. A fizikai kontaktus erősíti az immunrendszert, javítja a koncentrációs képességet és jobban lehet aludni a hatására. A kényeztetés ébren tartja a szexuális életet is. A Daily Mail által publikált felmérés szerint azoknak a pároknak a 66 %-a veszekszik rendszeresen, akik nem dédelgetik egymást a relax pillanataiban.

A líverpooli John Moores egyetem kutatói felfedezték, hogy testünkben vannak olyan idegek, amelyek csak akkor funkcionálnak, amikor gyengéden simogatják a bőrt. El is nevezték ezeket a dédelgetés idegeinek és feladatuk elvinni az agyhoz minden kellemes érzést, amelyet a fizikai érintés vált ki.

Az ölelés talán a legelterjedtebb és a legkönnyebben megvalósítható kedveskedés, amely független az intimitás fokától-  írja a La Repubblica. - Az öleléssel kapcsolatba lépünk egy másik ember világával. Érezzük a szagát, a hőmérsékletét, a lélegzetét, a szívdobogását. Ez az interakció jelentősen növeli az empátiát. Gondoljunk az ölelésre, amelynek szereplői a futballisták egy gól után.

A fizikai interakció nagyon fontos az élet első hónapjaiban az érzelmi rendszer optimális fejlődése miatt, a biztonságérzet megerősítése és a stressz kezelése szempontjából. Vannak tanulmányok, amelyekben kimutatták, hogy azok a gyerekek életük első hat hónapjában sokszor aludtak együtt a szüleikkel, könnyebben felülkerekednek a stresszen. A simogatások, például, stimulálják az újszülött agyának fejlődését.

Szólj hozzá

egészség életmód Olaszország