2016. ápr 26.

108 éves palackos üzenet

írta: Göbölyös N. László
108 éves palackos üzenet

palack.jpg

A plymouth-i tengerbiológiai kutató intézet (MBA) közleményt adott ki,  miszerint a 2015. áprilisában a németországi Amrum sziget partjánál talált palackos üzenet a legrégibb, amelyre valaha is rábukkantak.

Apalackot a tengerbiológus George Parker Bidder dobta be az Északi-tengerbe 1906.  november 30-án azzal az üzenettel a belsejében, hogy megtalálója, ha visszaküldi az MBA-nak, jutalmat kap: egy schillinget. Ez annak idején szép összegnek számított.

A palack, amelyet egy nyugdíjas postai alkalmazott talált meg, 107 év és 138 nap után jutott révbe és ezzel rekordot döntött, amit eddig egy 99 év és 43 nap után kihalászott palack tartott.

Bidder 1904 és 1906 között 1020 palackot dobott a tengerbe és megfigyelte, hogy azokat, amelyek elmerültek, később a brit partokon találták meg, míg azok, amelyek lebegtek, a kontinens felé sodródtak. Ebből levonta azt a következtetést, hogy a mélytengeri áramlatok az Északi-tengerben keletről nyugat felé haladnak.

Az MBA-ban nagy meglepetést és örömet okozott a küldemény, amelyhez a megtaláló a palackban lévő üzenetnek megfelelően pontos adatokat is mellékelt a felfedezés helyére vonatkozóan és természetesen a kolléga által ígért jutalmat is elküldték neki.

Szólj hozzá

média tudomány Németország Nagy-Britannia