2016. ápr 26.

Mitől félnek a gyerekek?

írta: Göbölyös N. László
Mitől félnek a gyerekek?

fear.jpg

Hatvanadik évfordulója alkalmából az SOS Gyermekfalu (SOS Village d’enfants) francia alapítású szervezet, amely az árva és elhagyott gyermekekkel foglalkozik, felmérést végeztetett 6-17 év közötti gyerekeknél arról, hogy mi nyugtalanítja őket.

Kiderült, hogy a főmumus ma már nem az iskola. A 400 megkérdezett 56%-a a terrorizmustól és a merényletektől fél és csak 31% szorong az iskolai sikerek elérése miatt.

„A gyerekek nagyon érzékenyek a környezetükre és a társadalom aggodalmai rájuk is átsugároznak. Ez az új félelem került az első helyre, de az iskola is megmaradt. A gyerekeket nyomják a szülők elvárásai, akik nagy fontosságot tulajdonítanak gyerekeik előmenetelének. Hagyni kell, hogy a gyerekek lélegzethez jussanak” – mondta a szervezetigazgatója, Gilles Paillard.

A fentiek ellenére a gyerekek optimisták és vidámak. Az 1-től 10-ig terjedő skálán a boldogságérzetben átlag  8,8-ra  helyezik magukat. 80% akar olyan mesterséget, ami érdekli, 26% legnagyobb álma a családalapítás és 86%-uké, hogy tűnjön el a terrorizmus.

Egy második felmérés, amely a gyermekfalvak 150 lakosával készült, azt mutatta ki, hogy attól tartanak leginkább, hogy egy hozzájuk közelálló otthagyja őket, vagy meghal. 33%-uk leghőbb vágya egy család, amelyet 70% képzel boldognak.

Az SOS Gyermekfalu 133 országban, köztük Magyarországon is működik. Missziója családi életkeretet nyújtani árváknak és elhagyottaknak, köztük testvérpároknak, akiket nem szakítanak el egymástól azokban a több tucatnyi házban, amelyből egy falu áll. Nevelők, pszichológusok foglalkoznak a gyerekekkel, akiket a legtöbbször bíróságok vagy gyerekeket segítő szervezetek helyeznek oda.

 

Szólj hozzá