2016. ápr 27.

A Google, mint döntőbíró

írta: Göbölyös N. László
A Google, mint döntőbíró

Az internet és a feledéshez való jog

google.jpg

Az EU és a Google között egyfajta állandó háborúskodás folyik – állapítja meg a La Repubblica. Az adócsalástól a monopolhelyzettel való visszaélésig többféle ellentét áll Brüsszel és a kaliforniai kolosszus között.

A feszültség eszkalálódásának egyik kulcs-oka az Európai Bíróság 2014. május 13-i döntése volt a feledésről való jogról, amely a Google-t kötelezte a személyiségi jogok tiszteletben tartására.

Két év után a The New York Times felmérése azt mutatja, hogy a döntés nem ártott a Google-nak, sőt, megerősítette, mert egyfajta bírósággá változtatta, amely maga dönti el, hogy melyik törlési kérelmet fogadja el. Két évvel ezelőtt az EU egy fontos kérdésben hozott döntést: az internet azon képességéről, hogy örökre meg tud őrizni minden információt, még ha káros is az adott egyénre. A döntés alapjában véve arról született, hogy jogunk van-e, hogy ezek az információk eltűnjenek a hálóról és ha igen, akkor azt a Google-nak tiszteletben kell tartania. A szentencia azért érintette különösképpen a Google-t, mert egy spanyol állampolgár kérte annak az információnak a törlését tőle, amely arról szólt, hogy sok évvel korábban elítélték bankcsőd matt.

A rendelkezés érvényes egész Európában és nagy internetszolgáltatók felelősek azért is, ha olyan linkeket szolgáltatnak, amelyeknek tartalmát mások, újságok, blogok, közösségi honlapok adják. A Google már az ítélet előtt is hetente átlag 5 millió törlési kérelmet kapott, szerzői jog védelme címén. Most ez a kategória kibővült a ránk nézve kedvezőtlen információkkal, fotókkal, rágalmazásokkal.

Európa és az USA közötti távolság a jogi kultúra tekintetében ezzel még nagyobb lett. Az Egyesült Államokban az alkotmány sokat idézett első módosítása olyan kiterjedten védi a vélemény-nyilvánítás szabadságát, mint valószínűleg sehol máshol a világon. Ott tartalmat töröltetni nagyon nehéz éppen emiatt. Ezzel együtt – a The New York Times felmérése szerint – a Google két év alatt 418 ezer törlési kérelmet vizsgált meg, 572-öt naponta és kevesebb mint a felének adott helyt.

Ennek a feladatnak az átruházása a La Repubblica szerint azzal magyarázható, hogy egyes EU-tagállamok bíróságai túlterheltek és Európa megelégszik ezzel a megoldással.

 

Szólj hozzá

média internet Google USA EU