2016. máj 01.

Susan Sarandon Bernie Sanders-nek szurkol

írta: Göbölyös N. László
Susan Sarandon Bernie Sanders-nek szurkol

sarandon.jpg

Susan Sarandon mindig is Hollywood La Pasionariája, az amerikai baloldal egyik lelke volt. Tim Robbins-szal, volt párjával és Sean Penn-nel évek óta harcol a polgári jogokért, a különböző háborúk, Washington militarizmusa ellen. Az utóbbi hónapokban azonban teljes erővel küzd az elnökjelöltségért indulók leghaladóbbjáért, a demokrata Bernie Sandersért.

A színésznő a La Repubblicának adott interjút.

-Susan, Ön Sanders valóságos szóvivője.

-Megpróbálom ismertebbé tenni, tekintettel arra, hogy a média kevésbé foglalkozik vele, mint Donald Trumppal vagy Hillary Clintonnal. Életemben nem láttam olyan, a politikában régen aktív jelöltet, aki soha nem fogadott el pénzt a gyógyszeripartól, az olajlobbitól vagy a Wall Streettől. Amikor jelöltette magát, felhívtam és azt mondta neki: „Bernie, mindent megteszek, amit kérsz.” És azonnal elmentem iowába a pártválasztmányra.

-George Clooney megbánta, hogy korábban Hillary-t támogatta? Miért nem tetszik ő már a liberális sztároknak?

-Ami engem illet, főleg a háború miatt. Sanders mindig felemelte a szavát a mi könnyen elhatározott háborús beavatkozásaink  ellen. Ugyanebből az okból nem bízom már Hillary Clintonban.  Sanders mindig védi a melegek jogait, én is. Szembenéz olyan problémákkal, amelyek nincsenek divatban. Arról beszél, hogy a gazdagoknak több adót kellene fizetniük és a minimálbért fel kell emelni 15 dollár/órára. Akkor beszélt már erről, amikor azt mondták, hogy ez lehetetlen és most teljesedik. Hillary is támogatja ezt a javaslatot.

-A környezetvédelemmel kapcsolatban, ami olyan közeláll a szívéhez, kit tart meggyőzőnek?

-Hillary azt mondja, hogy támogatja New York államban a hidraulikus fúrás szabályozását, de valójában ezt a fajta fúrást szorgalmazza az egész világban, ami nagyon veszélyes a környezetre.

-Sanders kora ellenére fel tudta ébreszteni sok fiatal politikai tudatát. Miért?

-Nem úgy beszél, mint egy politikus, úgy mondja el a dolgokat, ahogy azok valójában vannak, visszahozta az idealizmusnak olyan elveszett fogalmait, mint az egyenlőség, a társadalmi szolidaritás, elutasítja a lobbizást, az erősek hatalmát. A fiatalok jól veszik az üzenetet.

-És Obama?

-Azt hiszem, hogy abban hibázott, hogy figyelmen kívül hagyta a spontán mozgalmak, nem vonta be a népet a kormányzás módjába. Sok fiatal kiábrándult belőle.

-És ha Clinton győz?

-A környezetvédők és a zöldek nem fogják támogatni, a fiatalok inkább nem mennek el szavazni.

-Hogy lehet, hogy nőként nem érzi ellenmondásnak, hogy nem támogat egy nőt?

-Én a megfelelő nőt szeretném. Hillary nem képvisel semmit, ami közel áll a szívemhez. Azt gondolom, hogy lesz egyszer egy nő elnökünk, de az nem lesz hihetetlenül gazdag és a férje nem lesz volt elnök ahhoz, hogy megválasszák. Sok országnak van nő vezetője. A miénk nem lenne az első a világban, de fontos, hogy a legjobb kerüljön erre a posztra.

-Ön kijelentette, hogy csaknem jobb lenne, ha Trump jönne be helyette. Ez provokáció volt, de mi lenne, ha tényleg bekövetkezne?

-Ez lehetetlen. Ted Cruznak legalább van néhány elképzelése. Trump egy álpolitikus, aki győzni akar és mindent sporttá, színjátékká silányít.

-Egy másik terület, ahol néhány hollywoodi sztár, mint például Angelina Jolie, elkötelezte magát, a menekültkérdés.

-Tíz napig voltam karácsonykor Görögországban. Ahhoz viszonyítva, hogy a többi helyen, ahol katasztrófa történt, Nepáltól Haitiig, ahol már az odaérkezéskor lehetett tudni, hogy mennyi a halott és mi a teendő, abból, amit Görögországban láttam, ami a legjobban aggaszt, azt a kétségbeesés beláthatatlan, folyamatos áramlása. Szükség van arra, hogy mindnyájan többet tegyünk.

Szólj hozzá

politika elnökválasztás USA Susan Sarandon Bernie Sanders