2016. máj 02.

A fenekelésnek nincsen nevelő hatása

írta: Göbölyös N. László
A fenekelésnek nincsen nevelő hatása

referentiel_nouvelobs_com_1300_732_50_s_c1_center_center_0_0_1.jpg

A francia családi, gyermeki és női jogok minisztériuma minden olyan családnak, amelyben az asszony terhessége negyedik-ötödik hónapjában van, küld egy könyvecskét, amely gyakorlati nevelési tanácsokat tartalmaz az első gyermek születése előtt.

A tárca miniszterasszonya, Laurence Rossignol a könyv bemutatásakor kiemelte: a jó nevelési módszerek terjedésével hatékonyabban lehet harcolni a nevelési célzatú erőszak ellen, mintegy törvénnyel, amelyet a közvélemény a szülői jogok csorbításaként foghatna fel, egy olyan országban, ahol „az elfenekelést a nevelési szabadság részének tekintik. „

A testi fenyítésről szóló részben a könyv megállapítja, hogy a fenekelésnek, a pofonnak és egyéb brutális mozdulatoknak nincsen nevelő hatásuk. A testi büntetések és a megalázó szavak nem indítják a gyereket arra, hogy ne tegye meg újra azt, amiért a büntetést kapta, viszont stresszt okoz, amely negatívan hathat a fejlődésére.

A könyv azt is megemlíti, hogy a baba nem azért sír, hogy idegesítse a szülőket, ezért nem szabad haragudni rá. Ez a figyelmeztetés valószínűleg összefügg azzal, hogy igen sok babánál tapasztalja a gyerekorvos a „megrázás” tüneteit.

Ugyanakkor a könyv emlékeztet arra, hogy minden jövendő szülőnek törvény által biztosított lehetősége, hogy konzultáljon szülészorvossal, bábával, akiknek elmondhatja problémáit, felvetheti kérdéseit.

A szülőknek szükségük van hiteles és aktuális információkra – mondják a francia minisztériumban – mert ugyan sok információt találhatnak az interneten és más fórumokon, de azok nem mindig megbízhatók.

A szülőknek adott segítség politikájára fordított összeg megduplázódott, a 2012-es éve 50 millió eurója helyett a 2013-2017-es időszakra évi 100 millió lett.

A francia érvekre ad tudományos választ a texasi és michigani egyetemek kutatóinak 50 évig tartó megfigyelés-sorozata. 160 ezer ember volt a kísérleti alanyuk. Megállapították, hogy a pofonok, még ha nem is erősek, és a verésk általában antiszociális, agresszív magatartást váltanak ki, dacot a gyerekből a szülővel szemben, súlyosabb esetben mentális zavart. Vagyis éppen ellenkező a hatás, mint amit a szülő el akar érni.

Hogyan lehet megbüntetni mégis a rosszul viselkedő gyereket és megértetni vele, hogy hibát követett el?

Ez a gyerekről és a körülményektől függ, nincs egyetlen üdvözítő mód. Lehet például eltiltani valamitől, amit szeret, vagy távol tartani, amíg megnyugszik és felismerni, hogy hibázott. De azt mindenesetre tisztázni kell vele, hogy miért tette, amit tett. Lehet, hogy a szülő következetlensége is szerepet játszik benne – mondják a szakemberek.

Ennek a kutatásnak ellentmond a Calvin College elemzése, mely szerint a hat éves korukig vert gyerekek jobb eredményeket érnek el az iskolában és optimistábbak társaiknál.

A UNICEF szerint a nevelő szándékú verés világszerte elterjedt módszer,. a szülők 30%-a alkalmazza.

Szólj hozzá

család társadalom fenyítés USA Életmód Franciaország