2016. máj 06.

Az okoszebra életeket ment

írta: Göbölyös N. László
Az okoszebra életeket ment

okoszebra.jpg

A közúti közlekedés biztonságának első számú védettjei a gyalogosok, ezért kellene az átkelő helyeket prevenciós céllal modernizálni. Spanyolországban Cambrils városa éppen ebbe az irányba tett jelentős lépést előre.

Olyan új technológiába ruháztak be, amelyben az átkelő csíkjait szenzorok, napelemek, LED és festék világítja meg. A szenzor akkor hozza működésbe a rendszert, amikor a gyalogos a zebrára lép. Egyszerre gyúlnak ki a csíkok és a függőleges jelző. Az energiát a nepelemek adják.

A rendszer 10 millió euróba került, de az elektromos áramon évente így 3 milliót takarítanának meg. Megépítője a katalán Lleimraffic volt és a különösen veszélyes és rosszul megvilágított átkelőknek szánják.

A preventív politika fontosságára hívja fel az újításról beszámoló La Repubblica, amikor ismerteti az olaszországi balesetek statisztikáját. 2014-ben 578 embert gázoltak halálra gyalogos átkelőnél, 87 %-uk 80 évnél idősebb ember volt. Az 1592 sérült többsége is idős, 75-79 éves volt, főleg nők voltak az áldozatok. 6490 balesetben az autó vezetője volt a hibás, nem adott elsőbbséget az átkelőn haladó gyalogosnak. A gázolásban meghalt gyalogosok száma 100 balesetre kivetítve négyszer annyi volt, mint azoké, akik autóban ültek.

Szólj hozzá

biztonság közlekedés technika Spanyolország