2016. máj 06.

Mikor élt a „hobbit”?

írta: Göbölyös N. László
Mikor élt a „hobbit”?

 homo.jpg

A „hobbit” sokkal régebben élt, mint ahogy eddig a tudósok gondolták. A Nature-ben jelent meg egy tanulmány, amely szerint a Flores indonéziai szigeten, a Liang Bua barlangban 2003-ban megtalált kis ember, a Homo floresiensis, nem 12 ezer évvel ezelőttig élt a szigeten, hanem 190 ezer és 50 évvel ezelőtt.

E titokzatos emberfajta maradványai nagy tudományos vitát váltottak ki, amely máig nyitva maradt. Az egy méter magasságot alig meghaladó emberkék, akiknek koponyája akkora volt, mint egy csimpánzé, kb. 400 köbcentis, morfológiai szempontból nagyon hasonlítanak a legősibb emberfajtához. A kilenc maradvány, köztük egy koponya és egy teljes csontváz kis méretét a tudósok azzal magyarázzák, hogy a sziget szűk megélhetési forrásai akadályozták fejlődésüket. Más nézet szerint betegek voltak, talán Down-kórosak.

Az új datálás alapján eltűnésük akkor következhetett be, amikor ott megjelent a modern ember- mondják a kutatók, de a legérdekesebb kérdés az, hogy miként kerültek a szigetre. Lehet, hogy még az emberfélék Afrikán kívüli első elterjedése előtt történt.

 

 

Szólj hozzá

tudomány hobbit őstörténet Indonézia