2016. máj 15.

Az első kék szemek

írta: Göbölyös N. László
Az első kék szemek

kek_szem.jpeg

Az első ismert kék szemek 14 ezer évvel ezelőtt születtek Európában és nyomokat hagytak a mai Olaszországtól  a Kaukázusig egyes emberek DNS-ében – írja a La Stampa.

Az első európaiak Afrikából jöttek 70-60 ezer évvel ezelőtt. Szemük, bőrük sötét volt, aztán megváltoztak. A kék szemek ennek a fejlődésnek a gyümölcsei. A világos bőrrel együtt ez kedvezett a D-vitamin asszimilációjának a kevésbé napos szélességi fokokon – magyarázzák a firenzei antropológusok, akiknek az őstörténelemről, a migrációról írt tanulmányát a Nature közölte.

A tanulmány tartalmazza 51 olyan ember csaknem teljes DNS-ének elemzését, akik 45-7.000 évvel ezelőtt éltek. Ez idő alatt a legrégibb európaiak vegyültek az Afrikából érkezettekkel, akiket elűzött az utolsó jégkorszak végével bekövetkező hőség és szárazság. Ez az első genetikai vizsgálat, amely ilyen régi, az egész kontinensről származó maradványokon végeztek.

Világos szemek, előreugró pofacsontok, de lapos, széles homlok jellemezte az antik európaiakat. Amikor földrészünkre érkeztek, még magasak voltak, aztán kisebbek lettek.

Őseinkhez tartozik még egy szereplő: a neandervölgyi ember, aki egyre marginálisabb lett. A tudomány pontosan tudja, hogy a 40 ezer évvel ezelőtt kihalt ősünk párosodott a homo sapiensszel. De a modern ember genetikai örökségéből hamar eltűntek a DNS-ének nyomai. Mára csupán 2% maradt. A természetes kiválasztódás, amelynek konkrét okai ebben az esetben nem ismertek, fokozatosan „büntette” génjeit.

 

Szólj hozzá

tudomány biológia őstörténet DNS Olaszország