2016. máj 18.

Egy leendő gyermek apja ne legyen kövér!

írta: Göbölyös N. László
Egy leendő gyermek apja ne legyen kövér!

dagiapa.jpg

Közismert dolog, hogy a nőknek a terhesség alatt vigyázniuk kell arra, hogy ne hízzanak, de nemrég kiderült, hogy a férfiaknak is óvatosaknak kell lenniük a többlet kilókkal. A túlsúlyos férfiak spermájában, ugyanis, lehetnek olyan génmódosulások, amelyek átörökítve növelik az utód étvágyát is. Egy szűkebb körű kutatás során kiderült, hogy az apáknak milyen szerepük lehet gyermekeik súlyának növelésében.

A Cell Metabolism-ban publikált tanulmányt a koppenhágai egyetem kutatói készítették, akik 13 sovány és 10 kövér férfi ondójában lévő DNS-t elemezték. Kiderült, hogy a kövérek spermájában olyan DNS-mutációk vannak, amelyek azokkal a génekkel állnak kapcsolatban, amelyek az étvágyat szabályozzák a központi idegrendszeren keresztül.

A felfedezést megerősítették egy második kísérletben, amelyet öt kövér férfival végeztek.

“További kutatásokkal jobban meg kell értenünk,ezeket a módosulásokat, de az mindenesetre bebizonyosodott, hogy a spermák olyan információkat tartalmaznak az apa egészségéről, amelyek képesek befolyásolni az utódokét. Feltételezzük, hogy az apa kövérségének olyan biológiai bázisai az utódba való átvitel, amelyek csatlakoznak olyan már ismert faktorokhoz, mint a szülőknél dívó nagy evés.” - magyarázzák a kutatók.

A tudomány arra inti az anyákat, hogy a terhesség alatt tartózkodjanak a szeszes italoktól, a zsíros ételektől és a különböző káros adalékokat tartalmazóktól, de ugyanezt kell a férfiaknak is követniük, attól a pillanattól, amikor apává akarnak válni.

Szólj hozzá

gyermekek DNS Életmód Egészég