2016. máj 19.

A féltékeny Kennedy

írta: Göbölyös N. László
A féltékeny Kennedy

ht_jfk_jackie_kennedy_dm_110519_wmain.jpg

A most 84 éves Clint Hill a titkos szolgálatok ügynökeként 17 évig volt több amerikai elnök testőre. híressé vált fotója 1963. november 22-én készült, és azt a pillanatot örökíti meg, amikor a kocsijában véresen elhanyatló John F. Kennedy-t akarja védeni.

„Öt elnök: különleges utazásom Eisenhowerrel, Kennedy-vel, Johnsonnal, Nixonnal, Forddal” című könyvében a kulisszák mögé enged bepillantást.

JFK-nek egy ismeretlen vonását, a féltékenységét eleveníti fel. „Tarstd feleségemet távol Onassistól” – mondta neki. Jackie és a görög hajógyáros, aki később a férje lett, 1958-ban ismerkedtek meg, amikor Kennedy, még szenátorként Európába látogatott, hogy Sir Winston Churchillel találkozzon. A leendő First Lady akkor egyedül nézte meg Onassis hajóját. De 1961-ben történt egy másik európai látogatás előtt, amikor Jackie egyedül volt Görögországban, hogy Kennedy behívta testőrét az Ovális Irodába és fivére, Robert jelenlétében azt mondta neki: „Clint, több mint biztosak akarunk lenni abban, hogy feleségem még véletlenül sem találkozhat Onassisszal”. Jackie 1962-es olaszországi utazása előtt pedig  már pontos útmutatást adott: „Nem akarok Jackie-ről bikinis fotókat, sem kiürített borospoharakkal teli asztalról vagy night clubban töltött estékről”.

Hill elmeséli a könyvben, hogy az elnöki utasítást úgy teljesítette, hogy egyezséget kötött a fotósokkal, miszerint készíthettek Jackie-ről egyrészes fürdőruhás és „szemérmes” öltözékű képet, és egyébként békén hagyják. Kennedy meggyilkolása után még egy évig vigyázott az asszonyra.

Az egykori testőr szerint az elnökök közül Lyndon B. Johnsonra volt a legnehezebb vigyázni, mert ment a maga fele után és az utolsó percben változtatott programjain. A legbonyolultabb kapcsolata Richard Nixonnal volt, annak titkolózása és hangulati hullámzásai miatt. A legszimpatikusabb számára Gerald Ford volt, aki úgy viselkedett, mint egy mindennapi ember. Dwight D. Eisenhower minden reggel 8 órakor érkezett az Ovális Irodába és mindennap igyekezett 3 órát szentelni kedvenc sportjának, a golfnak. Ugyanakkor mind az öt elnökben közös volt Hill szerint, hogy „nagy egóval rendelkeztek.”

Szólj hozzá

történelem elnökök memoár USA John F. Kennedy