2016. máj 27.

George Clooney bizarr szerepben

írta: Göbölyös N. László
George Clooney bizarr szerepben

george_clooney_01.jpg

George Clooney még egyetlen filmjében sem volt olyan közönséges, mint a Cannes-i Fesztiválon bemutatott Money Monsterben, amelyet Jodie Foster rendezett. Egy egoista gazembert játszik, akinek az emberek semmit sem számítanak – jellemezte a figurát maga Foster.

Clooney a filmben sikeres műsorvezető, aki az első jelenetben hip-hopot táncol és úgy öltözik, mint Sylvester Stallone a Rocky idején. Majd felékszerezve, rapper fejhallgatóval jelenik meg. A színész a La Stampának adott interjút.

-Miért döntött úgy, hogy ennyire másnak láttatja magát?

-Az igazság, hogy magamat kevertem bajba. Egyszer azt mondtam Jodie-nak: „Ez a pasas annyira szar, hogy szeretném egyszer látni egyenesben táncolni a tévében”. Ő szavamon fogott és megjelent egy koreográfussal a forgatáson. Nem tudtam kimászni ebből a helyzetből. Táncoltam és hallottam Julia Robertset, aki azt mondta: „Jézusom, te ezt valóban megcsinálod?” Olyan furcsa volt, hogy a koreográfus a nap végén arra kért, ne áruljam el senkinek, hogy ő is benne volt ebben a hülyeségben.

-Ez sokat elmond a színész mesterségéről. Ön egy napi forgatáson csinálta meg, míg egy olyan színész, mint Tom Cruise, hat hónap 24 órájában táncolt volna, hogy felkészüljön a szerepre.

-Pontosan, én nem vagyok ilyen módszeres, nem élnék egész nap a figurámban.

-Az olyan filmek, mint a Money Monster, egyre ritkábban Hollywoodban. Miért ilyent akart?

-Érdekes volt bemutatni egy olyan ember történetét, aki annyira kétségbe esett, hogy valami nagyon veszélyeset tesz a maga és mások számára. Ha valami hasonlót látnának a híradóban, rögtön terrorizmusnak neveznék. Me akartam érteni a kétségbeesett emberek motivációit. A rosszak sohasem gondolják magukról, hogy rosszak.

-Most pedig itt van önöknek Trump, aki az elnökségre hajt. Egy milliárdos showman, aki bejuthat a Fehér Házba.

-Hadd tisztázzak egy dolgot: Trump sohasem lesz elnök. Nincs rá lehetősége. Ő a félelmet lovagolja meg, amely olyan eszköz, amellyel  bárkinek sikerülhet utat törni a politikában, mint ahogy láttuk Franciaországban Le Pennel. A végén azonban rájövünk, hogy nem félünk és akkor nem űzzük el a muzulmánokat, nem akadályozzuk meg az emigránsok bejövetelét, nem gyűlöljön a kisebbségeket. Ez a helyzet nem tart sokáig, csak átmenet, amelyben elveszítettük a fejünket, ami általában egybeesik az elnökválasztásokkal. Magunkhoz térünk és jobban leszünk, ígérem.

-Miután a gazdasági válságra koncentrál, mit kíván erről a nagyközönségnek elmesélni?

-Érdekes megjegyezni, hogy 2008-tól, amikor a pénzügyi csődökért felelőseket behívták a tárgyalóterembe tanúskodni, mindenki azt kezdte mondani, hogy „Én nem tudom”. De ha ők nem tudnak ezeknek a tőkéknek az elvesztéséről, akkor ki tud? Beszéljünk a korrupcióról, de nem mi vagyunk az egyetlenek. És ezt önök jól tudják. Egyszer, amikor mindketten részegek leszünk, elmesélek egy szép történetet  Berlusconi éjszakáiról.

-Megyek vodkáért, várjon!

-Behívtak tanúskodni Berlusconi védelmében a „Bunga-bunga” perben. Rendben, mondtam, de ha azt akarják, hogy azt mondjam, hogy ezeken az esteken én nem vettem részt, én ezt megerősítem. Fe az is meg kell mondanom, hogy egy alkalommal jelen voltam az általa szervezett másik esten. Ekkor azt mondták, hogy már nincs szükségük rám.

-Hogyan? Magyarázza meg jobban?

-Kapcsolatba lépett velem Valentino Valentini, aki megkért, hogy tanúskodjam. A szívtipró Ruby azt vallotta, hogy volt egy partin, amelyen én is ott voltam. Ez nem volt igaz. Ezért azt kérték tőlem, hogy erősítsem meg, hogy nem igaz. Ezen a partin tényleg nem voltam ott, de egy másikon igen. Ideküldtek értem egy magánrepülőt Milánóba, hogy elhozzon Rómába a házába….De inkább majd máskor beszéljünk róla. Én Comóban élek, van egy feleségem, egy jövőm, amit meg akarok védeni.

-Akkor jöjjön a kötelező záró kérdés: milyen poszter volt gyerekkorában a szobája falán?

-Farrah Fawcetté fürdőruhában. Egy klisé, mondják erre sokan. Tizenhárom éves voltam, amikor feltettem a falra. Hol talál olyan gyereket, aki 13 évesen kitehet egy ilyen posztert a szobájába?

 

 

Szólj hozzá

mozi USA George Clooney Cannes