2016. jún 03.

A Marson is volt szökőár

írta: Göbölyös N. László
A Marson is volt szökőár

mars.jpg

Feltételezések szerint a Mars nagy részét régen óceánok borították. Több mint 3 milliárd évvel ezelőtt legalább 2 meteorit becsapódása gigantikus, 12 méter magas hullámokat okozott, amelyek másodpercenként képesek voltak 20 méteres gyorsasággal behatolni több száz km-re a szárazföld belsejébe. Nyomait nemrég sikerült megfigyelni – írja a Scientific Reports.

A bolygó északi féltekéjében néhány túrzás már korábban felkeltette a kutatók érdeklődését, és most rekonstruálták természetüket.

„Kb. 3,4 milliárd évvel ezelőtt egy 30 km átmérőjű krátert vágó meteorit esett a Marsra, ez okozta az első cunamit, a víz visszahúzódásakor barázdákat szántott” – magyarázta a madridi Asztrobiológia Központ kutatója, Alberto Fairén, a felfedezők egyike.

Néhány millió évvel később a Mars hőmérséklete lehűlt és az óceánok víze, legalábbis részben, megfagyott. A második meteorit már erre a jégre esett és kiszórta azt a szárazföldre. Ez a jég, mivel nem folyékony állapotú volt, nem folyt vissza az óceánba, jégnyelveket formált és a kataklizma nyomait hagyta ott. „Később, felolvadva, ez a sós jég otthont adhatott az élet különböző formáinak – mondta a kutató - Ha volt valaha élet a Marson, ezek a túrzások nagyszerű kiinduló pontjai lehetnek a kutatásnak.”

A tanulmányoknak, amelyet részben a NASA finanszírozott és a tucsoni Planetary Science Institute vezetett, részt vett a pescarai egyetem is. A felhasznált képeket különböző űrszondák készítették.

A kutatás koordinátora, Alexis Rodriguez Mars-kutató egy Japánban tett útja során jutott a távoli bolygó jelenségeinek vizsgálatára, miközben a szigetországot ért szökőárak nyomait vizsgálta.

 

Szólj hozzá

űrkutatás meteorológia NASA Mars Csillagászat