2016. jún 10.

Szvetlana Alekszijevics Oroszország jövőjéről

írta: Göbölyös N. László
Szvetlana Alekszijevics Oroszország jövőjéről

svetlana-nobel1.jpg

„Attól félek, hogy visszajön a múlt, és a kommunizmus visszatérésével zárul be a kör Oroszországban” – jelentette ki Szvetlana Alekszijevics. A Nobel-díjas fehérorosz írónő nemrégiben Barcelonában járt, ott nyilatkozott a La Vanguardia című katalán lapnak.

„Olvastam könyveket a fasizmus előretöréséről Németországban a 30-as években, és sok közös elemet látok abban, ami most történik. A nemzet megalázásának érzése Németországban az első világháborúban elszenvedett vereség miatt és azok között a hangok között, amelyek Oroszországban hallatszanak. Vlagyimirt Putyint vádolják azért, hogy nem nyerte meg a háborút Ukrajnában, azért, hogy nem félemlítette meg az Egyesült Államokat. Bár Putyin dzsúdózik és azt hiszi, hogy fölényben van.” – állapította meg az írónő.

Alekszijevics a kommunista utópiáról is kifejtette véleményét: „Már Plehanov megmondta Leninnek, hogy lehetetlen megvalósítani a szocializmust egy feudális országban vérfürdő nélkül. És így is lett. Elsőként a legjobbakat lőtték agyon. Az emberek nem értették, hogy a II. világháborúban aratott győzelem ellenére miért nem kaptak szabadságot. Becsapottnak érezték magukat. A kommunizmus ideája jó, de nem voltunk felkészültek a gyakorlati megvalósítására. Talán száz vagy kétszáz év múlva beszélhetnénk újra róla. Én a peresztrojka generációjához tartozom, amelynek volt egy romantikus elképzelése. Hiszek abban az emberarcú szocializmusban, mint amilyen Svédországban van és azt hittük, ha megbuktatjuk a diktátorokat, minden rendben lesz. Idealizáltuk a Vasfüggönyön túli világot. Nem tudtunk semmit a kapitalizmusról és Gorbacsov is csak a végén beszélt szociáldemokráciáról. Oroszorszéágban hatalmi vákuum volt, amit kihasználtak a tolvajok, hogy kifosszák az országot. Nem múlt el úgy nap, hogy ne bukkant volna elő egy halott. A tolvajok kisajátították a kormányt és nem akarják visszaadni, amit elraboltak. Oroszországnak mindig szüksége van arra, hogy egy szupereszmét szolgáljon, messianisztikus elhivatottsága van. Meg kell menteni Oroszországot – mondják. De kitől? Meg kell menteni Európát – hirdetik – mert degradálódik azzal, hogy engedélyezi a melegek közti házasságot. Ostobaságok, de a tv-n keresztül az emberekbe belevésik a legprimitívebb ösztönöket. Hogyan fogadhatnak el egy testvérháborút Ukrajnában? Putyin nem az ördög, Putyin egy kollektív ördög, aki benne lakozik az oroszokban.”

Az írónő beszélt Csernobilról is, amelyről két megrázó is könyvet írt Csernobili imádság és Csernobili hangok címmel és ennek kapcsán a nukleáris katasztrófa veszélyeiről.

„Évekkel ezelőtt meglátogattam Japánban egy atomerőművet, amely a legfejlettebb technikával épült. Megkérdeztem, nem félnek-e egy földrengéstől. Azt felelték, nem, mert megtettek minden óvintézkedést. Az ember nem győzheti le a természetet, a sok technika ellenére sem. Ez olyan, mint amikor a robot a viccben azt mondja az embernek: Te megalkottál, de én megöllek, mert én tökéletes vagyok, de te nem. Csernobilt rengeteg felfegyverzett katona és helikopter védte. Minek? A sugárzásra nem lehet lőni…”

 

Szólj hozzá

politika történelem irodalom Oroszország Szvetlana Alekszijevics