2016. jún 23.

Melyek a világ legbékésebb országai?

írta: Göbölyös N. László
Melyek a világ legbékésebb országai?

icelandic1.jpg

Háborúk, terrorizmus, politikai bizonytalanság. Bolygónk egyre kevésbé biztonságos hely. Ezt a megállapítást alátámasztja a Global Peace Index 2016-os jelentése, amely 163 országot vizsgált 23 szempont, köztük a terrorizmus, a militarizálódás, a politikai erőszak, a társadalmi biztonság hiánya szerint.

A legbékésebb országok listáját Izland vezeti 1,192 ponttal az 1-től 5-ig terjedő skálán. (Az 1 az erőszak és a konfliktusok teljes hiányát jelzi).  A Top 10-be Dánia, Ausztria, Új-Zéland, Portugália, Csehország, Svájc, Kanada, Japán és Szlovénia fért be. (Magyarország a 19., 1,534-es index-szel).

Európa még mindig a legbékésebb régió. Az első 20 helyből 15-öt foglal el, de például Olaszország a 39. helyre szorult a bűnözés, a fegyverexport és a könnyű fegyverekhez való hozzájutás lazasága miatt.  Franciaország a 46., feltehetően az elmúlt év terrorcselekményei miatt, de Nagy-Britannia is csak a 48. Az Egyesült Államok a 103., és valószínűleg az orlandói vérengzés után még mélyebbre zuhant volna. Az utolsó négy helyezett nem meglepetés: Afganisztán, Irak, Dél-Szudán és Szíria. De tragikus a helyzet Jemenben és Líbiában is, és a negatívumokat erősíti Ukrajna is.

A globális helyzet súlyos a GPI szerint. A terrorizmus áldozatainak száma az előző évhez viszonyítva 80%-kal nőtt, 69 országban volt legalább egy merénylet. A fegyveres konfliktusok áldozatainak száma világszinten drámai módon nőtt, elérte az utóbbi 25 éve maximális szintjét. A halottak száma a 2010-es  49 ezerről  2014-ben 180 ezerre emelkedett.

A jelentés nyilvánvalóvá tesz egy ellentmondásos tendenciát: míg a lista élén álló országok történelmileg eddig még el nem ért békeszintre jutottak a gyilkosságok számának, a fegyverkezési kiadások csökkentése révén é amiatt, hogy visszavonták csapataikat a háborús területekről, a konfliktusokkal sújtott területeken  viszont a helyzet súlyosbodott.

Egy érdekes adat: ha kivonjuk a közel-keleti és észak-afrikai háborús zónákat, a béke szintje ebben a térségben emelkedett.

A jelentés szerint csak 10 ország mentes teljesen a konfliktusoktól: Botswana, Chile, Costa Rica, Japán, Mauritius, Panama, Katar, Svájc, Uruguay és Vietnam. Érdekes, hogy Vietnam korábban több mint  30 éven át viselt folyamatos háborút, míg Chilében és Uruguay-ban évtizedekig uralkodtak véres katonai diktatúrák…

Szólj hozzá

biztonság háború társadalom felmérés béke Global Peace Index