2016. jún 25.

Veszélyeztetett természetvédelmi területek

írta: Göbölyös N. László
Veszélyeztetett természetvédelmi területek

mesoamerican_barrier_reef_in_belize_thumb_2.jpg

A WWF új jelentése húzza meg a környezetvédelem vészharangját, amely szerint a természeti világörökség felét veszély fenyegeti. 229-ből 114-ben terveznek olaj-, gáz-, bányakitermelésre és más veszélyes tevékenységekre koncessziókat adni. Ezek közül 12 az Európai Unió területén található.

Fenyegetettek Belize korallzátonyai, Szumátra esőerdői, a kenyai Turkona tó, a thaiföldi Dong Payayen-Khao Yai erdő, a Po deltája, a velencei lagunák és az Eoli-szigetek. De ugyancsak nincsenek biztonságban a portugáliai Lauré-Silva da Madeira erdői, a Duna deltája, a horvátországi Plitvice tavai, a Wadden-tó, valamint a Kárpátok ősi bükkerdői.

A kár annál is inkább nagy, mert ezek a helyek az ottlakók megélhetését is biztosítják. A Belizei korallzátony például 190 ezer embernek ad munkát a turizmusban, a halászatban, a mangrove fák kiirtása pedig a mezőgazdaságot veszélyeztetik.

Bár a természetvédelmi területek alig 0,5 %-át foglalják el a Földnek, 11 millió embert tudnak ellátni. Menedéket adnak fontos növényfajtáknak. Védik a területeket és az ott lakókat a klímaváltozás hatásaitól, élelmet, vizet, menedéket, gyógyszereket adnak. A természetvédelmi örökségek maguk is kulcsszerepet játszhatnak abban, hogy a világ megvalósíthassa az ENSZ által kijelölt fenntartható fejlődést.

Szólj hozzá

környezetvédelem WWF természeti világörökség