2016. jún 26.

A veréb is hűtlenkedik

írta: Göbölyös N. László
A veréb is hűtlenkedik

house_sparrow_0758.jpg

Egy angliai kutatócsoport 12 évig figyelte a verebek magatartását és felfedezte, hogy a hím képes észrevenni, ha a párja félrelép és azzal bünteti, hogy a költés idején kevesebb táplálékot hord neki.

A kutatók egy egész verébkolóniát tartottak megfigyelés alatt a Bristoli-csatornán található Lundy szigeten, amely csaknem teljesen izolált terület, a parttól való távolsága miatt.

A verebek valójában arról ismertek, hogy szabad párkapcsolatban élnek, emellett azonban sokszor megtörténik, hogy a tojó megcsalja párját abban a törekvésében, hogy a legjobb genetikai tulajdonságokkal ruházza fel utódait. A hím részéről a félrelépés oka a vágy, hogy minél több utóda legyen.

A megfigyelésük során kiderült, hogy a hímek úgy ellenőrzik a tojót a termékeny periódus idején, hogy figyelik, mennyi időt tölt a fészektől távol és így állapítják meg, hogy a tojásokból kikelő fiókák apja egy vagy több hím lesz-e.

A kutatók arra is rájöttek, hogy a tojó akkor is hűtlenkedhet, ha párjánál figyelmesebb hímre talál.

Munkájuk során a kutatóknak meg kellett szerezniük a sziget összes verebének DNS-ét, hogy rekonstruálhassák genealógiai fájukat, és megtudhassák, melyik volt a házasságtörő. A kutatásnak 200 hím, 194 tojó 313 párja, és 363 költés volt a tárgya.

A rendelkezésükre álló adatokból az is kiderült, hogy a verebek csaknem minden esetben csak akkor választottak maguknak új társat, ha az előző elpusztult.

A következő kutatás célja lesz megérteni, hogyan alakult ki ezeknél a madaraknál a monogámia.

Szólj hozzá

tudomány biológia veréb madár Nagy-Britannia