2016. júl 13.

A svéd nők másképp ölnek

írta: Göbölyös N. László
A svéd nők másképp ölnek

typical-swedish-woman.jpg

Svédországban a nők másképp gyilkolnak, mint a férfiak. A skandináv országban több kutatóintézet foglalkozott ezzel a kérdéssel. Kutatásaik eredményét a Journal of Forensic Mental Health publikálta.

A kutatók 1570 gyilkosságot vizsgáltak, amelyeket 1990 és 2010 között követtek el Svédországban. Ebből csak mintegy 150-nek volt a tettese nő. Megfigyelték, hogy az áldozatok többsége alkohol vagy drog hatása alatt állt, és leggyakrabban szúró eszközökkel végeztek velük.

Alapvető különbségként állapították meg, hogy a nők, a férfiakkal ellentétben, többnyire saját, vagy áldozatuk lakásán ölnek. Leggyakrabban szerelmi partnert vagy hozzátartozót. Ha az áldozat 15 év alatti, a gyilkosság módja fojtogatást, amit a svédek egyébként kevéssé alkalmaznak. A kiskorú lányok rendszerint a velük egykorú lányokat támadják meg. A férfiak ezzel szemben az esetek többségében férfiakat ölnek.

Bíztató jel ugyanakkor, hogy a vizsgált periódusban a gyilkosságok száma, amely az egyik legalacsonyabb a világon, tovább csökkent mind a férfiak, mind a nők vonatkozásában Svédországban, amelynek e téren némileg „rossz hírét” költötte az elmúlt évtizedben A tetovált lány című krimi…

 

Szólj hozzá

nők gyilkosság bűnügy Svédország