2016. júl 17.

Határtalan riporterek az Úton

írta: Göbölyös N. László
Határtalan riporterek az Úton

arizona_painted_desert_magnum.jpg

Az 1982-es Tour de France ösvényei és szerpentinjei, a Woodstock-generáció, Arizona sivatagja, Nagy-Britannia az 1990-es években, az indiánok Amerikája – a Riporterek Határok Nélkül (RSF) új albuma 100 fotóval mutatja az Út mítoszát, Kerouac nyomán és azon túl is.

„Az újságírás mindenekelőtt felhívás az útra, ami arra kötelez, hogy az ember hagyja otthon előítéleteit” – írta Christophe Deloire, az RSF főtitkára az Úton- 100 fotó a sajtószabadságért (Sur la Route – 100 photos pour la liberté de presse) című kötet beharangozójában.

A Magnum híres fotósai, Martin Parrtól Dennis Stockig, járták be ezeket az utakat.

„Amikor a bolygónkat falak, árkok, sorompók, kerítések borítják, amikor a globalizáció együtt jár a lezárásokkal, egyre több terület válik számunkra tiltottá az erőszak miatt. Ilyen jó utazni egy olyan könyvvel a kézben, amelynek főszereplője az Út” – írta az albumot bemutató Eric Orsenna.  

Martin Parr azokat a családokat fotózta, akik autójuk intimitásában utaznak, ami egyben alkalmat ad neki a fogyasztói társadalom játékos bírálatára is. Dennis Stock a 70-es évek hippijeinek és motorosainak útját választotta, akik szerint „az amerikai szellemet” képviselik. „Semmi kétség nem fér ahhoz, hogy az amerikai vándor nép. Az úthálózat és az ország terjedelmi miatt az embereknek kedvük támad az utazáshoz” – mondta.

Larry Towell Arizonába ment az indián rezervátumokat fényképezni. A Vadnyugat Amerikáját idézi meg lenyűgöző felvételekkel, ugyanakkor felhívja a figyelmet egy elfelejtett és megtizedelt népre.

Fotó: Larry Towell, Magnum.

Szólj hozzá

könyv utazás Fotó Magnum Riporterek Határok Nélkül