2016. júl 19.

Veszélyes-e a tetoválás?

írta: Göbölyös N. László
Veszélyes-e a tetoválás?

41023-tattoos-tattoo-girl.jpg

A tetoválás agresszálja a bőrt, de veszélyessége nem bizonyított. Ugyanakkor nehéz megszabadulni tőle – írja a Le Figaro.

Minden tizedik francia tetovált, pedig visszatérően figyelmeztetnek a feltételezett veszélyességére,. A tetoválás milliók fantáziáját mozgatja meg szerte a világon, állásfoglalás, világnézet, valamihez vagy valakihez való kötődés, vagy csupán esztétikai élmény keresése van mögötte. És mindenképpen óriási divat, amelyet például a híres futballisták terjesztenek. Manapság már szinte nincsen valamirevaló profi tetkó nélkül, de egyre több olyan nőt látunk az utcán, különösen nyáron – Magyarországon is – akinek vállán, karján, hátán igencsak feltűnő bőrrajzok láthatók, és ki tudja, mi van az eltakart részeken. Rég elmúlt már az idő, amikor a tetoválás a bűnözők vagy a tengerészek kiváltsága volt…

Ha veszélyes lenne, tudnánk – magyarázza Jean-Michel Mazer, a lézerkezelésre szakosodott dermatológus. Az igazi problémát, a fertőzés elkerülését, maguk a profik oldották meg. A felszerelés és a tinták sterilizáltak. A tűk egyszer használatosak. Ugyanakkor nem zárható ki az allergiák kialakulása.

Dr. Nicolas Kluger bőrgyógyász szerint, aki a tetoválással összefüggő bőrproblémákkal foglalkozik, a tetováltak kevesebb mint 10%-ánál jelentkezik allergia, néha csak viszketés, vagy felhólyagzás formájában, máskor meg is kell szüntetni a tetoválást. Kétség merül fel a tinták összetételét illetően. Franciaországban egy 2013-as törvény ugyan szabályozza, a kockázattal járókat kivonták a forgalomból, de nincs eszköz átfogó ellenőrzésre. ami pedig a tetoválás és a bőrrák kapcsolatát illeti, egyetlen tudományos tanulmánynak sem tárgya. Arra sincsen szakszerű bizonyíték, hogy a tinták alkotó elemei átmennének a bőrön és behatolnának a szervezetbe.

A tetoválás eltávolítása azonban fájdalmas és drága. Az eredmény pedig nem garantált. Ma a leggyakoribb és legmegbízhatóbb módszer a lézer. Az embereknek kb 20%-a akarja tetoválását eltávolíttatni. A lézeres módszer úgy működik, hogy apró cseppekre bontja a tintacseppeket és ezeket eliminálja a szervezet – magyarázza dr. Mazer – A technika általában hatásos, de a kezelés fájdalmas és sokba kerül, 100 – 300 euró egy szeánsz és többre van szükség a teljes eredményhez. A világoskéket és a zöldet a legnehezebb eltüntetni, a színes tetoválásokhoz legalább 2-3 év kell. Az amatőrök nem mély tetoválása viszont könnyebben eltávolítható, mint a profiké.

Szólj hozzá

divat egészség életmód tetoválás Franciaország