2016. júl 21.

Az alvás árulkodik értelmi képességeinkről?

írta: Göbölyös N. László
Az alvás árulkodik értelmi képességeinkről?

dormire-5541-kz4d-u10801202192275yed-1024x576_lastampa_it.jpg

Az agy alvás közben is ad információkat arról, hogy milyen az illető érvelése és problémamegoldó képessége. Ez hasznos egyes patológiák megállapításához is – írja a La Stampa.

Alvásunk közben agyunk nagy munkában van. Elrendezi, rögzíti, amit nappal tanulunk. Rendkívül értékes információkat ad a kapacitásáról. Meg vannak erről győződve azok a kutatók, akik az alvás első fázisából a másodikba való átmenetet tanulmányozzák. Elektromos kisülésekről van szó, amelyet kimutat az elektroenkefalogramm. A kutatók szerint ezek jelenthetik az intelligencia fokát.

Martin Dresler, a müncheni Max Planck pszichiátriai intézet professzora ismertette ezeket a kutatásokat a Forum of Neuroscience koppenhágai kongresszusán.

Dresler professzor 160 felnőtt, 72 nő és 88 férfi agyi tevékenységét elemezte és megállapította, hogy valóban van összfüggés az elektromos kisülések és az intelligencia között,  de csak a nőknél. Érdekes, hogy a pozitív összefüggés a férfiaknál nem éjszakai, hanem a délutáni szieszta alatt nyilvánul meg. Ennek feltételezhetően hormonális okai lehetnek.

„Sok tényező játszik szerepet intellektuális képességeinkben, az alvás csak egyike ezeknek. Ez a kutatás azonban biztos keretet ad a további kutatásoknak, amelyek az egyéni alvásmodellek területén folynak tovább” – mondta a professzor, aki hozzátette, hogy az olyan patológiák esetében, mint a skizofrénia és a depresszió, az elektromos kisülések módosulása nyilvánvalóan az új ismeretek éjszakai konszolidációjának nehézségeivel függ össze.

Szólj hozzá

tudomány agy alvás intelligencia Németország