2016. júl 26.

A lemurok lennének a hiányzó láncszem?

írta: Göbölyös N. László
A lemurok lennének a hiányzó láncszem?

lemur2.jpg

A lemúr a hiányzó vagy az elfelejtett láncszem az emberi magatartás fejlődésének megértésében.

A lemúrok, azok a főemlősök, amelyek megosztanak velünk egy távoli közös őst, ideális modellek az idáig kizárólag a majomféléket és bennünket érintő magatartások tanulmányozására. A The Missing Lemur Link című könyv, amelyet a Cambridge University Press publikált, és a Pisai Egyetem természettudományi múzeumának kutatói írtak, ezt a témát dolgozza fel. Húsz évi kutató munka van benne, amelyet részben szabadon, részben fogságban lévő lemúrokon végeztek.

Aprólékosan megfigyelték az állatok biológiai, ökológia, etológiai és szociális szempontból. Ezek az emberszabásúak képesek szaglás alapján egyedek felismerésére, konfliktusokat tudnak megoldani, békítési mechanizmusokkal, szolgálatokat tesznek egymásnak.

„Ezeknek a magatartásoknak a megismerése lehetővé teszi annak megerősítését, hogy kognitív  képességük és szociális érzékük sokkal fejlettebb, mint gondoltuk és egyben össze is tudjuk kötni a szálakat velünk és a többi főemlőssel” – magyarázzák a kutatók.

A könyv kilenc fejezetből áll, amelyeknek mindegyike egy-egy különböző etológiai témával foglalkozik olyan összehasonlító megközelítéssel, amely összeveti a lemurok magatartását a többi főemlősével és az emberével. Ezenkívül minden fejezet tartalmazza elismert szakemberek hozzáfűzött kommentárjait.

Szólj hozzá

tudomány biológia Olaszország Nagy-Britannia lemúrok