2016. júl 31.

Az iker meghosszabbítja párja életét

írta: Göbölyös N. László
Az iker meghosszabbítja párja életét

ikrek.jpg

Akinek van ikertestvére és különösen, ha egypetéjűek, kevésbé kockáztatja, hogy baleset, helytelen életmód vagy rossz szokások miatt 60 éves kora előtt meghal – írja a La Repubblica.

Az egypetéjű ikrek csaknem mindenben – DNS-ben, külső megjelenésben, ízlésükben – egyformák. Ennek a speciális kapcsolatnak védő hatása van.

A washingtoni egyetem kutatói 1870 és 1900 között született csaknem 3000 ezer dán iker halálának körülményeit kutatta, összehasonlítva annak a kornak a nem iker személyeivel. Kiderült, hogy a kétpetéjű ikrek kevesebben haltak meg az említett körülmények között, mint az összlakosság, 60 éves koruk előtt, és az eltérés az egypetéjűeknél még nagyobb volt.

A kutatók szerint nem valószínű, hogy ebben a DNS-ük játszik főszerepet, inkább az életstílus, az ikrek közötti érzelmi kapcsolat, amellyel védik egymást.

Nem véletlen, hogy az amerikai kutatók éppen dán ikrek életútját vizsgálták. Dánia egyik világháborúban sem volt hadszintér, az elsőből teljesen kimaradt, míg a másodikban a náci megszállás és az ellenállás sem követelt olyan mértékű áldozatokat, mint a legtöbb európai országban.

Egy másik tanulmány szerint, amelyet a utahi egyetem végzett, azok a nők is sokáig élnek, akik ikreknek adnak életet. Ez a különleges „elkötelezettség” erősíti őket  fizikailag és lelkileg, így nagy esélyük van, hogy egészséges öregkort érnek meg.

 

Szólj hozzá

tudomány életmód ikrek DNS USA Dánia