2016. aug 11.

A konkvisztádorok másik arca

írta: Göbölyös N. László
A konkvisztádorok másik arca

barlang.jpg

Egy Puerto Rico-i kis sziget barlangjában a British Museum és a Leicester-i Egyetem kutatói sziklarajzokat és írásokat fedeztek fel, amelyeket a 16. században készítettek a spanyolok, és amelyek azt bizonyítjéák, hogy békés, vallásos kapcsolatuk volt az őslakosokkal – írja a Le Figaro.

Mona szigete egy 57 négyzetkilomteres sziklás terület Puero Rico és a Dominikai Köztársaság között. Régen a taino indiánok lakták és Kolumbusz második expedíciója során, 1494-ben fedezték fel.

A sziget 200 barlangjának egyikében, ahol a kutatások folynak 2013 óta, a régészek mintegy 30 vallási idézetet és keresztény szimbólumot találtak, amelyek a 16. század közepéről származnak. Egy üregbe rajzolták a spanyol telepesek 250 őslakos szimbólum mellett, amelyek között őseiket ábrázolják. Az indiánok a helyet szentnek tartották. A sziklafalban lévő barlang nagyon nehezen megközelíthető és a feliratok egy sor alagút után következnek benne, egy valóságos labirintusban, amelyet a kutatók szerint a spanyolok csak a bennszülöttek segítségével találhattak meg.

Az indián rajzok között egy spanyol mondat olvasható: „Dios te perdona” (Isten bocsásson meg neked) és két latin: „Plura fecit Deus” (Isten sok mindent megtehet) – ami a kutatók szerint az Újvilág felfedezésével járó zavarra utalhat – és „Verbum caro factum est” (Isten igéje megtestesül).

A sziklában dátumok és nevek is láthatók, elsősorban Jézusé és Francisco Alegra kapitányé, aki 1554-ben jegyezte fel a sziklára nevét. Róla kiderítették, hogy Puerto Rico fővárosának, San Juannak volt királyi jogokkal felruházott, befolyásos polgára. A többi név nem szerepel a hivatalos archívumokban.

A barlangban érdekes Krisztus-kereszt ábrázolások is láthatók. A spanyolok rajzain fellelhető az indián művészet tipikus esztétikája.

A kutatók arra kerestek választ, hogy milyen kapcsolatban állhattak az első spanyol telepesek az őslakossággal. „Ez a bizonyíték arra, hogy az európaiak első generációja befogadta az őslakók világképét. Nem hisszük, hogy van még egy ilyen az amerikai kontinensen” – mondták a régészek.

A felfedezés némiképpen megzavarja a kollektív képzeletben kialakított képet a két kultúra összeegyeztethetetlenségéről, hiszen éppen a 16. század első feléből ismerjük például Hernán Cortez seregének vérengzéseit a meghódított azték királyságban. A Mona-szigeti   rajzok és feliratok inkább azt bizonyítják, hogy a történelem a korai gyarmatosítások korában sem volt fekete-fehér.

Szólj hozzá

történelem kereszténység felfedezések Amerika Spanyolország Puerto Rico