2016. aug 17.

García Lorca egy istálló alá van eltemetve?

írta: Göbölyös N. László
García Lorca egy istálló alá van eltemetve?

lorca-sir.jpg

A spanyol Igazság, Igazságosság és Jóvátétel (Verdad, Justicia y Reparación) nevű szervezet, amely az 1936-39-es polgárháború feltárásán munkálkodik, feljelentette egy istálló tulajdonosait  a Granada környéki Penon del Colorado de Alfacar néven ismert zónában, a polgárháború tömegsírjainak területén, ahová vélhetően Federico García Lorcát is temették – írta a La Vanguardia.

A társaság közleményében felhívta a figyelmet ennek az istállónak a létezésére egy olyan terület felett, amelybe a francóisták több mint kétezer áldozatát temették. Bírálta, hogy legálisan folytatható ott ilyen tevékenység, és kérte azonnal felszámolását, hogy el lehessen kezdeni a sírok feltárását.

„Nem meglepő, hogy olyan nehezen jön meg erre az engedély és olyan könnyen adták meg az istálló működéséhez” – hangsúlyozta a VJR szóvivője.

Alfacar polgármester-asszonya szerint a kis ökofarm nem érint semmilyen védett területet, nem foglal el semmiféle urbanizálható térséget, megvannak a szükséges engedélyei a működéséhez.  Arra is felhívta a figyelmet, hogy az istálló magántulajdonú földön működik és nem fogja akadályozni a feltárást, amelyet szeptemberre tervez a Visszatérés becsülettel (Regreso con Honor) társaság, és ha kiderül, hogy ott valóban vannak tömegsírok, akkor eltávolítják az istállót. A tulajdonosok azonban állataikat továbbra is ott szeretnék legeltetni.

A feltáró munka Nieves García Catalán alapján indult el, akit kiskorában fogadott örökbe a nagy spanyol költővel együtt agyonlőtt tanító, Discoro Galindo fia.

A VJR hiányol egy olyan törvényt, amely megakadályozhatta volna a feltételezett tömegsírok területének hasznosítását. Hasonló a helyzet Malagában is, ahol egy kutyapark került a sírok fölébe.

 

Szólj hozzá

történelem polgárháború Spanyolország Federico García Lorca