2016. aug 24.

Köszönöm, hogy megtaláltad az apámat!

írta: Göbölyös N. László
Köszönöm, hogy megtaláltad az apámat!

053234179-c6d94c61-1408-4313-ad38-ebcdc93cd03e.jpg

Roger Waters és Harry Schindler 2014. februárjában találkoztak először az olaszországi Apriliában, Eric Fletchter Waters hadnagy, a Pink Floyd-alapító édesapja emlékművének avatásán. Az idősebb Waters 1944-ben halt meg az angolszász szövetségesek anziói partraszállásakor. A 95 éves „emlékvadász” Schindler, a brit hadsereg veteránja azzal tölti napjait, hogy felkutatja a II.világháborúban elesett és eltűnt egykori harcostársait.

Schindler „Az én háborúmnak nincs vége”  című könyve azokról a történetekről szól, amelyekben megtalál egy elveszett sírt, egy soha vissza nem tért bombázó maradványait, vagy olyan olaszokat, akik segítették annak idején a szövetségeseket. Waters hadnagy nyomára korabeli térképek és a brit titkos szolgálat jelentései alapján bukkant.

intelligence-summary-eric-waters-1944.jpg

Roger mindössze öt hónapos volt, amikor apjának nyoma veszett. Az apa elvesztése, az, hogy a család semmit sem tudott Eric F. Waters eltűnésének körülményeiről, mélyen rányomta a bélyegét a muzsikus életére, és számos kompozíciójában visszatérnek gyerekkori rémálmai. Ezekből a nyomasztó élményekből született leghíresebb Pink Floyd-műve, a The Wall, amelyet azóta is számtalan változatban adott elő saját új zenekarával többek között 1990-ben a Berlini Fal helyén, de Budapesten is és egyenesen apja emlékének szentelte a The Final Cut című albumot, amely az utolsó olyan lemez volt, amelyen együtt dolgozott David Gilmour-ral, Nick Masonnal és Rick Wright-tal.

Roger Waters maga írt előszót Schindler könyvéhez. „Egy különleges család tagja vagyok, amelynek elesett tagjainak történetét Harry segített rekonstruálni. Szavakkal nem lehet kifejezni, hogy milyen értékes számunkra ez a rekonstrukció. A saját és mások személyes történetének igazságához való ragaszkodásával olyan emberiességet kér tőlünk, amelyet manapság sajnos hiányulunk, főleg a hatalmi szférákban. Leírásai a bajtársiasságról, a gyászról és a megbocsátásról olyan kapcsolatot építhetnek ki a jövővel, amelyet ma még elképzelni sem tudunk. Az egész család nevében köszönöm Neked, Harry”.

Kell-e írónak, történésznek ennél felemelőbb elismerés?

 

Szólj hozzá

történelem II.világháború Olaszország Zene Rock Nagy-Britannia Pink Floyd Roger Waters