2016. aug 28.

Huszonöt év múlva eltűnnek az elefántok?

írta: Göbölyös N. László
Huszonöt év múlva eltűnnek az elefántok?

animals_hdwallpaper_african-elephants_65627.jpg

Huszonkilenc afrikai ország kéri az elefántcsontkereskedelem betiltását, az elefántvadászat a legnagyobb szárazföldi állatok kihalásához vezethet.

2010 és 2012 között több mint 100 ezer elefántot öltek meg, 33 év alatt a populációjuk 61%-kal csökkent. Már csak kevesebb mint félmillió afrikai elefánt él. 

„Velük együtt megölik a vadőröket is, és az illegális elefántcsontkereskedelem finanszírozza a terrorizmust, amely destabilizálja az egész zónát” – mondta Azizou el Hadj Issa, Benin volt agrárminisztere, az African Elephant Coalition tanácsának elnöke. Vannak azonban változások: 5 év alatt 260 tonna elefántcsontot semmisítettek meg 20 országban. A legnagyobb tüzet Uhuru Kenyatta, Kenya elnöke gyújtotta meg tavaly áprilisban Nairobi központi parkjában, ahol kb. 6700 elefánt 3 méteres agyarainak 11 halmát égették el. Júniusban az Egyesült Államok is lépett: megtiltotta az elefántcsont kereskedelmét kevés kivétellel (antik tárgyak, vadásztrófeák, hangszerek). Kína, a világ legnagyobb elefántcsont forgalmazója megtiltotta importját és az év folyamán lezárja a belső piacot is.

Szükség van azonban az elefántcsont legális forgalmazásának csökkentésére is, mert ez is magával vonja az illegális kereskedelem növekedését. 2008 és 2012 között az afrikai országokból legálisabb 7761 elefánttrófea, 15876 agyar és 161.402 kg egyéb elefántcsont került ki. Ennek a kereskedelemnek a megszüntetésére 27 afrikai ország követeli a teljes betiltást.

A kérdést szeptember 24 és október 5 között vitatják meg Johannesburg-ben, a Cites,  a kihalófélben lévő állatokkal foglalkozó szervezet kongresszusán.

„Az USA és Kína nyitása után a kulcs az Európai Unió maradt” – mondta Ilarea di Silvestre, az Eurogroup For Animals tagja. Az EU-bizottság küldött az Európa Tanácsnak egy feljegyzést, amelyben javasolja, hogy tiltsák meg az elefántok kereskedelmét, elő és lelőtt, feldarabolt állapotukban is. 

Szólj hozzá

természet állatvilág elefánt Afrika